Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

08-08-2020

Herder - Gods
Jaar van release: 2014
Label: Reflections Records

Herder - Gods

Zo langzamerhand moet het toch wel bekend zijn bij de liefhebber van het stevigere werk: Herder = harder. In de vier jaar sinds oprichting heeft het Groningse vijftal een flinke reputatie opgebouwd en is intussen toe aan zijn tweede full-length. Het heeft de titel Gods meegekregen (vernoemd naar het derde nummer op de plaat) en de stonersludge klinkt, om maar meteen met de deur in huis te vallen: steengoed.

Herder is volwassen en gevarieerd. Maar wat wil je met zoveel ervaring in de gelederen. Ché Snelting, die sinds de vorig jaar verschenen ep Doomed het brulstokje hanteert kennen we natuurlijk allemaal van Born From Pain. Maar ook JB van der Wal (o.a. Aborted, Dr Doom) en Jeroen Vrielink (Autumn, Massive Assault) laten zich van hun beste kant zien met geraffineerde ramriffs die direct naar het hart gaan. Tel daar de massieve mokerslagen van Tom en brute bass van Marc bij op en je hebt Herder.

Opvallend is, zoals ik al zei, hoe gevarieerd Gods is geworden. Van tergend trage sloopsludge tot ronkende, rollende stampstoner en alles wat ertussenin zit passeert de revue. Malende molenstenen vergruizen vakkundig alles wat lief, leuk, schattig, gezellig en aandoenlijk is. Dit is de olifant, wat?!, de mammoet! Nee, het is Herder in de porseleinkast. Het is de heren nog steeds menens en smijten dit met welhaast pijnlijke precisie in je ogen; oren en o wat zijn ze smerig goed! Wie niet horen wil, moet maar voelen! Of de plaat niet kopen natuurlijk, maar dat is een zonde, want Herder=harder.

Tracklist:
1. Genesis
2. Betrayer Deceiver
3. Gods
4. Pythia
5. Stab
6. Asylums Of The Forgotten
7. Maelstrom
8. Foad II
9. Blood From Life
10. Soul Harvester

Score: 85 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 28 mei 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Herder - Gods
Reactie van Mesh op 28-05-2014 om 08:07u
Score: 85 / 100

Inderdaad erg gave cd en de sound is geweldig. Vooral de snelle nummers als Gods en Foad 2 hebben een ijzersterke indruk op mij achtergelaten.

Herder - Gods
Reactie van bakvet op 28-05-2014 om 09:47u

Drie woorden over de daadwerkelijke muziek: stonersludge, sloopsludge en stampstoner, de rest zijn holle termen. Dat het hard is, ja dat is me wel duidelijk, alleen zegt dat zo weining op een metalwebsite.

Herder - Gods
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2014 om 10:15u

geweldige band,debuut was ook heerlijk album!

Herder - Gods
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2014 om 11:59u

Debuut was inderdaad super. Dit klinkt veelbelovend!

Herder - Gods
Reactie van Een Metalfan op 30-05-2014 om 16:25u

Eens met een metalfan. Er wordt niet gerept over de daadwerkelijke intrinsieke kwaliteit van de productie. JB van der Wal heeft deze plaat gemixt. En hij heeft zeker een eigen stijl. Als je andere producties van hem luistert zal je horen waarom.

Dit merk ik vaak bij muziekrecensies. Er wordt gestrooid met allerlei wollige retoriek, maar er wordt nooit echt ingegaan op muzikale totstandkoming van een plaat. Waarom is het geluid zwaar? Waarom is het geluid hard? Hoe staan de drums in de mix? Wat valt er op aan de zang? Hoe is de dynamiek tussen de bassist en de drummer? Zijn er maatwisselingen te destilleren? Waar lijkt Herder qua muzikaliteit op?

Men blijft teveel aan het oppervlak.