Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Helstar - This Wicked Nest
Jaar van release: 2014
Label: AFM Records
Helstar - This Wicked Nest
Het was even schrikken voor Helstarfans toen Glory Of Chaos in 2010 verscheen. Weg waren de kunstzinnige melodielijnen en kenmerkende twingitaren. In plaats daarvan knalden de thrashriffs uit de speakers en liet zanger James Rivera zich ongegeneerd gaan in ijselijk hoog gekrijs. Een zwakke plaat was het zeker niet, maar al met al toch een stukje anoniemer dan de klassiekers uit de jaren tachtig.

Op This Wicked Nest keert de Texaanse US metalband enigszins terug op zijn schreden. Niet dat de groep nu weer exact klinkt als ruim 25 jaar geleden. De basis is nog steeds een stuk zwaarder en extremer. Maar de band heeft een betere balans weten te vinden tussen heavy en melodieus. Meer zoals op de comebackplaat The King Of Hell dus. Zij het dat de songs wat beter in elkaar steken en hier en daar weer wat ouderwets goede gitaarversieringen bevatten.

Zo krijgen snarenplukkers Larry Barragan en Robert Trevino wat meer ruimte om hun kunnen te demonstreren. Naast snelle thrashy riffs en felle akkoorden zijn het de solo's die de show stelen. Ouderwets vol vuur en passie gespeeld, in de meeste gevallen met kop en staart. Zo gek als op Nosferatu maken de heren het helaas niet. Nummers als Fall Of Dominion en het titelnummer zitten weliswaar best complex in elkaar, maar zijn verstoken van al te gekke technische tovenarij.

De echte hoofdrol is echter weggelegd voor Rivera. De kleine man met de grote stem komt sterk voor de dag. Hoewel ik zijn al te extreme uithalen naar verloop van tijd wat irritant vind, zet de Texaan een uitstekende prestatie neer. De zanglijnen zijn bovendien weer wat melodieuzer dan op de vorige albums en dat komt de houdbaarheid van het album zeker ten goede.

Of This Wicked Nest nou echt beter is dan Glory Of Chaos, zal de tijd uitwijzen. Feit is wel dat de sloopkogel van vier jaar geleden tegenwoordig weer wat zachter aanvoelt. De destructieve kracht is op gezette tijden net zo groot, maar de boel stort net wat gracieuzer in elkaar. Tel daarbij op dat de productie prima is en je hebt een ijzersterke US powermetalplaat. Dat de hoes werkelijk niet om aan te zien is, zien we voor deze keer maar even door de vingers. Daar moest de band het toch al nooit van hebben.

Tracklist:
1. Fall Of Dominion
2. Eternal Black
3. This Wicked Nest
4. Souls Cry
5. Isla De Las Muñecas
6. Cursed
7. It Has Risen
8. Defy The Swarm
9. Magormissabib

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 april 2014

Koop dit album in

Meer Helstar:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bakvet op 30-04-2014 om 11:07u
Score: 85 / 100

Dikke vette US power metal thrash. Moet nog steeds wennen aan de nieuwe wijze van zingen van Rivera, maar voor de rest is dit een plaat die vooral heel hard moet worden gedraaid.

Reactie van Jeffrey op 30-04-2014 om 12:22u

Ben benieuwd! En volgende week donderdag in de Baroeg!

Reactie van drup op 30-04-2014 om 21:06u

jopjop

Reactie van De pomper op 30-04-2014 om 22:34u
Score: 90 / 100

Helstar krijgt te weinig respect.

Reactie van VaDeR op 01-05-2014 om 08:51u
Score: 65 / 100

Ben altijd erg enthousiast geweest over deze band maar om de een of andere reden pakt deze plaat mij (nog) niet.

Het is me net iets te saai en simpel qua tekstopbouw ( doel ik niet op de onderwerpen...puur op de refreintjes die net niet lekker lopen en/of wat te simpel zijn opgebouwd)

Muziek klinkt verder als een klok en de zanger is zeer goed bij stem....maar ik mis toch wat dynamiek en diepgang.