Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Warbringer - IV: Empires Collapse
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records
Warbringer - IV: Empires Collapse
Wie niet beter zou weten, zou Warbringer aan kunnen zien als één van de bands die in de jaren '80 opmars maakte samen met andere Bay Area thrash bands. Hun muziek doet namelijk erg terug denken aan al deze groepen in hun beste tijd. Maar eigenlijk is Warbringer niet meer dan het Amerikaanse thrashbroertje van Airbourne, die er voor kiest om hun helden te vereren door te imiteren. Met die vergelijking doe je de band misschien dan wel wat tekort, maar je weet precies wat je kan verwachten.

En ook op IV: Empires Collapse is dat niet anders. Al is er ditmaal wel meer gewerkt aan een eigen gezicht, want zo zijn er nu ook invloeden terug te vinden van andere genre's. Zo vindt je bijvoorbeeld wat progressieve invloeden terug op opener Horizon, en kun je blackmetalrifjes terug horen op Dying Light en Leviathan. Terwijl One Dimension dan weer een punk/hardcore achtige sound heeft en aan Antrax doet denken, zeker als er over Judge-Jury-Excecution gesproken wordt.

Dat er meer gekeken is naar andere genre's is dan ook een groot pluspunt, want dit zorgt voor de nodige variatie dat ik op voorgaand materiaal miste. Maar ook onderling wisselen nummers vaak van tempo en richting. Zo gaat Iron City van snelle thrash over naar een Iron Maiden achtige gitaarsolo, en wordt dat kunstje nog een paar keer op verdienstelijke wijze herhaald op de plaat. Hierbij komt wel het gevoel kijken dat sommige tracks nodeloos opgerekt worden, om zo toch nog tot een degelijke speelduur te komen. Terwijl een kraker als Off With Their Heads! prima laat zien dat het ook binnen de twee minuten kan.

Maar in het algemeen zijn er geen slechte tracks te ontdekken op de plaat, maar het is ook niet zo dat elk nummer er met kop en schouders boven uit springt. Tracks die dat wel doen, zijn het anarchistische One Dimension en het getikte The Turning Of The Gears, waar zanger John Kevill over komt als een tijdbom die elk moment kan ontploffen. Maar ook Iron City beukt ondanks zijn waardeloze lyrics heerlijk weg en is zo'n typisch nummer naast One Dimension dat het live erg goed zou doen. Het zijn daarentegen nummers als Black Sun Black Moon en Leviathan die bij mij niet constant de aandacht weten vast te houden.

Er kan gezegd worden van Warbringer dat ze een stijgende lijn per release laten zien, en dat geldt ook voor IV Empires Collapse. Maar om echt tot de groten te behoren, zal de band nog meer een eigen gezicht moeten laten zien en met een paar klassiekers komen waar geen liefhebber om heen kan. Ook zullen ze er goed aan doen om ditmaal te breken met de traditie om per album te switchen van bandleden en zo met een stabiele line-up te komen. En misschien dan kan Warbringer ooit het gat opvullen die de grote helden straks gaan achterlaten.

Tracklist:
1. Horizon
2. The Turning Of The Gears
3. One Dimension
4. Hunter-Seeker
5. Black Sun Black Moon
6. Scars Remain
7. Dying Light
8. Iron City
9. Leviathan
10. Off With Their Heads!
11. Tower Of The Serpent

Score: 77 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 14 november 2013

Koop dit album in

Meer Warbringer:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 30-11-2013 om 13:36u

Je kent er duidelijk niet veel van.. je verwart volgens mij het beste nummer met het slechtste... leviathan is trouwens het nieuwe eye of the beholder...

Reactie van Ronald op 11-01-2014 om 11:05u
Score: 85 / 100

Hoe vernieuwend kun je nu nog echt zijn in de Metalscene ? Binnen de thrash iig, ik zou het niet weten. Wordt zo nu en dan wel eens moe van recensies waarop dit mankement opgebracht wordt. Ik kan nu niet bepaald zeggen na heel wat luisterbeurten dat Warbringer een kopie is van een bepaalde band, invloeden ok, maar daar ontkomt toch niemand aan.
Nee, hele goeie cd, minimaal 85 punten.
Warbringer was ook erg goed op dreef gisteravond in voorprogramma van Iced Earth, heerlijke maniakale zanger ook.

Reactie van Metalfuel op 15-01-2014 om 10:30u
Score: 85 / 100

Ik sluit mij aan bij Ronald hierboven. Vernieuwend hoeft niet kan ook bijna niet als het maar goed word uitgevoerd. Ik kende de band alleen van naam en was aangenaam verrast bij het Iced Earth optreden in Hengelo, heb direct ook maar de lp versie meegenomen. De zanger van Warbringer is inderdaad heerlijk prettig gestoord.