Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Mercenary - Through Our Darkest Days
Jaar van release: 2013
Label: Noiseart Records
Mercenary - Through Our Darkest Days
Er valt veel te zeggen over de progressieve melodieuze deathmetalformatie Mercenary, maar niet dat de band niet over doorzettingsvermogen beschikt. Van de lijst met ex-leden kunnen inmiddels drie voltallige nieuwe bands worden samengesteld. Vooral in 2009, nota bene na het verschijnen van het ijzersterke Architect Of Lies, vond er een ware slachting plaats: drie leden verlieten de band, waardoor gitarist Jakob Mølbjerg als enige echte oudgediende zo’n beetje eigenhandig een nieuwe line-up moest samenstellen.

Consistentie is echter een andere kerneigenschap die Mercenary karakteriseert, want hoewel de albums weliswaar ietwat schommelden in kwaliteit, was het basisniveau altijd ruim voldoende. Met Metamorphosis wist Mølbjerg met een bijna geheel nieuwe line-up dan ook een erg vette plaat neer te zetten, die weliswaar wisselend werd ontvangen, maar waar mijns inziens helemaal niets mis mee was. En inmiddels ligt in de vorm van Through Our Darkest Days full length nummer zeven in de schappen.

In feite is er ondanks alle tumult niet enorm veel veranderd in de sound van Mercenary, of het moet zijn dat de band nog iets moderner is gaan klinken. Verder is het nog steeds vette, melodieuze death metal met progressieve invloeden en catchy ‘hooks’ en refreinen wat de klok slaat. En gelukkig maar, want daarin voelen deze Denen zich overduidelijk het meest thuis. Hoewel Through Our Darkest Days in eerste instantie nog ietwat matjes klinkt, ontpoppen de nummers zich toch weer stuk voor stuk tot ijzersterke melodeathmetal-pareltjes, die heerlijk wegluisteren, maar genoeg interessants te bieden hebben voor de langere termijn.

Bovendien is de veelzijdigheid groter dan voorheen. Zo kent A New Dawn een verrassend ´open´ sound en is het eigenlijk een heel melodieuze opener. Het hierop volgende Welcome The Sickness is echter direct een stuk donkerder en hakt er bij vlagen bijzonder intens op los. Ook Generation Hate is een furieus nummer dat live ongetwijfeld voor krakende nekken gaat zorgen. Over de gehele linie is Through Our Darkest Days echter beduidend minder hard uitgevallen dan zijn voorganger. De nadruk ligt op fraaie, wijdse melodielijnen en overtuigend gezongen cleane refreinen (Dreamstate Machine, A Moment Of Clarity).

Dat is direct het belangrijkste kritiekpuntje op dit album. Want hoe goed de nummers ook in elkaar zitten, het zijn toch de bovengenoemde beuknummers die de hoogtepunten van Through Our Darkest Days vormen. Een of twee extra uitschieters zou er dan ook voor gezorgd hebben dat Through Our Darkest Days een absolute topplaat was geworden. Nu haalt deze plaat het net niet bij Metamorphosis en met name Architect Of Lies, maar is het wel ‘gewoon’ weer een prima album waarmee Mercenary zijn internationale klasse wederom bewijst.

Tracklist:
1. A New Dawn
2. Welcome The Sickness
3. Through Our Darkest Days
4. Dreamstate Machine
5. A Moment Of Clarity
6. Beyond This Night
7. Starving Eyes
8. Generation Hate
9. Forever The Unknown

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 augustus 2013

Meer Mercenary:

Mercenary - Through Our Darkest Days
Reactie van ewing1 op 01-09-2013 om 12:04u
Score: 55 / 100

Ik kan helemaal niks met die patserzang.Nadat Mikkel eruit was ben ik afgehaakt.11 dreams blijft een wereldschijf!

Mercenary - Through Our Darkest Days
Reactie van Sjmiegl op 05-09-2013 om 19:34u

Na enkele keren beluisterd te hebben, is de plaat toch weer goed te doen. Het haalt het niet bij het werk voordat de halve bezetting is afgehaakt (al was Metamorphosis een erg goede plaat), toch is er nog hoop voor de huisige bezetting. Ben het er mee eens dat je aan de zang moet wennen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.