Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Snoeiharde death metal combineren met klassieke muziek… je moet het maar durven. De Italianen van Fleshgod Apocalyse tonen zich daarin niet alleen dapper en progressief, ze hebben daar inmiddels hun handelsmerk van gemaakt. Getuige de reacties op het vorige album Agony liet het succes niet lang op zich wachten. Voor de band dus het teken dat er geen noodzaak is om van koers te veranderen en slechts twee jaar later is hier dan ook de opvolger Labyrinth, een bombastische wirwar van elf nieuwe gewrochten.

Duidelijk hoorbaar is dat Fleshgod Apocalypse de muzikale aankleding naar een steeds uitgebeider en hoger niveau probeert te tillen. Labyrinth is niet een beetje voorzien van een strijkertje hier en een blazertje daar, het album is ruim vijftig minuten lang één grote metalopera, compleet met zangeres. Geen nummer zonder de orkestrale jas, brute en pompeuze muziek wordt op Labyrinth stevig in elkaar gehaakt. De sfeer mag er dan ook echt zijn, wreed doch prachtig raast de cd nummer voor nummer kronkelend, wervelend en imposant voorbij. Het tempo is werkelijk moordend en het drama-gehalte is enorm.

Maar hoe overweldigend Labyrinth ook klinkt, de zwaktes van dit album blijven niet onopgemerkt. Mijn voornaamste punt van kritiek is dat de plaat, na slechts een paar luisterbeurten, heel eentonig wordt. Alle nummers lijken bij elkaar één lange zucht van snelheid en bombarie te zijn, met slechts tijdens de instrumentale nummers een paar spaarzame momenten van bedaardheid. Voor de rest hebben de nummers afzonderlijk geen eigen functie of identiteit en zodra de verrassing er een beetje af is, ga je dat horen. Bovendien is de cd qua sound vooral heel mooi, terwijl het altijd juist de rauwe rand was die de combinatie met de orkestrale muziek zo interessant maakte. Labyrinth is uiteindelijk een gepolijste overkill geworden waarop de zeer omvangrijke pathos veel belangrijker dan de basale riffsamenstelling is geworden. In zijn totaliteit klinkt de cd zeker tijdens de eerste luisterbeurten erg machtig, maar muzikaal is Fleshgod Apocalypse hier stiekem niet op vooruit gegaan.

Tracklist:
1. Kingborn
2. Minotaur (Wrath Of Poseidon)
3. Elegy
4. Towards The Sun
5. Warpledge
6. Pathfinder
7. The Fall Of Asterion
8. Prologue
9. Epilogue
10. Under Black Sails
11. Labyrinth

Score: 80 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 24 augustus 2013

Koop dit album in

Meer Fleshgod Apocalypse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Metal Meepy op 24-08-2013 om 13:16u
Score: 77 / 100

Helemaal eens met de review; FA mag best wat beter proberen uit te zoeken waar ze nu echt goed in zijn. Beetje meer balans; de kwaliteit is namelijk wel aanwezig.

PS: Lana, ben blij dat blijkbaar niet alle reviewers op Metalfan veel te hoge scores geven. Je collegas kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van appie op 24-08-2013 om 22:18u

een beetje teveel van het goeie dit

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Een Metalfan op 25-08-2013 om 09:05u

Dan heb je het album niet goed genoeg geluisterd als je dit teveel van het zelfde vind. Ik zou zeggen; ga deze muziek met een goede hoofdtelefoon beluisteren en dan oordelen. Deze muziek komt ook niet tot zijn recht op de speakers van een laptopje.

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Metal Meepy op 25-08-2013 om 12:39u

Ik was me niet bewust van het feit dat er manieren van echt goed luisteren bestaan anders dan met een goede hoofdtelefoon...

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van appie op 25-08-2013 om 13:24u

als metalfan reageert op mijn reactie, goed lezen doe je het best met een goede leesbril

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Erik op 25-08-2013 om 14:27u
Score: 90 / 100

Wereldplaat!

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Een Metalfan op 25-08-2013 om 21:38u
Score: 90 / 100

appie. Je voelt je toch niet aangesproken?

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van appie op 25-08-2013 om 23:11u

nee hoor maar ik zei teveel van het goeie en niet teveel van hetzelfde

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van Een Metalfan op 27-08-2013 om 22:54u
Score: 90 / 100

teveel van het goeie? Als het goed is kan het bij mij nooit teveel zijn :-)

Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
Reactie van eduard op 01-09-2015 om 14:36u
Score: 90 / 100

prachtige album alleen hou ik niet van de opera