Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-08-2021

Leprous - Coal
Jaar van release: 2013
Label: InsideOut Music
Leprous - Coal
In 2011 raakte Leprous bij het grotere metalpubliek bekend door Bilateral. Op dit tweede album bouwden de Noren het geluid van hun debuut Tall Poppy Syndrome (2009) uit: klassieke, theatrale prog gecombineerd met swingende alternatieve metal. Een beetje dezelfde formule als die van Devin Townsend, maar net even anders en consistenter wat betreft pakkendheid. De liefhebbers waaronder veel recent bekeerde fans zijn erg nieuwsgierig naar de derde plaat Coal. Kan Leprous de verwachtingen waarmaken nu ze vol in de schijnwerpers staan?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De meeste nummers van Coal zinken maar langzaam in. De composities zijn vergeleken met die op Bilateral langer, meer uitgesponnen en vertonen intern minder dynamiek. Onderling is de variatie wel groot, zoals we van Leprous gewend zijn. De twee beste nummers, Chronic en Coal, zijn fantastische opera-achtige nummers in de stijl van Queen en Muse. Misschien wel de beste die de band ooit geschreven heeft. The Cloak is een goedlopende compositie met popinvloeden (denk aan new wave), terwijl Salt heel vervreemdend overkomt door zijn aparte riff. Afsluiter Contaminate Me is intens, maar ook erg verontrustend, mede door de ijzige gastvocalen van stadgenoot Ihsahn (Leprous is de tourband van deze Noorse metalmeester).

Coal is beduidend minder swingend, brutaal en pakkend dan zijn twee voorgangers. Dit album heeft over het algemeen een vrij deprimerende kille sfeer. Ik moest meteen denken aan de recente Noorse film Oslo, 31 august (2011), waarin we een herstellende drugsverslaafde een etmaal lang volgen in zijn voormalige grijze leefwereld. En laten we niet vergeten dat de nummers op dit album geschreven zijn na de massaslachting die landgenoot Anders Breivik in de zomer van 2011 aanrichtte. Noorwegen verloor zijn onschuld. Als we Coal helemaal afluisteren moeten we concluderen dat Leprous ook niet gespaard is gebleven.

Met dit volwassen en ernstige album weet Leprous de tijdgeest van hun geboortegrond te vangen. Er zijn maar weinig bands die daar succesvol in slagen. Coal is niet een album om even oppervlakkig weg te luisteren. Dit is absoluut een plaat met historische relevantie. Niet beter dan het wervelende Bilateral of Tall Poppy Syndrome, maar wel anders. Introvert, diepzinnig, origineel en moedig. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben.

Tracklist:
1. Foe
2. Chronic
3. Coal
4. The Cloak
5. The Valley
6. Salt
7. Echo
8. Contaminate Me

Score: 80 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 29 mei 2013

Koop dit album in

Meer Leprous:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 30-05-2013 om 17:12u

Gewaagd, ze hadden gemakkelijk een tweede Bilateral kunnen maken maar ze kiezen voor expirementen binnen hun sound. Uitstekende plaat!

Reactie van Een Metalfan op 01-06-2013 om 19:35u

Tall Puppy syndrome was dus niet de debuut cd, maar de 2e cd....
Je een beetje meer in een band verdiepen kan geen kwaad.

Reactie van Recensent op 02-06-2013 om 17:53u

Aeolia was een demo, niet een volwaardig debuutalbum.

Reactie van Een Metalfan op 12-11-2013 om 08:02u
Score: 9 / 100

Weliswaar een demo van 9 nummers.....waarom ze het dan nog een demo noemen.

En Leprous luistert nooit in 1 keer lekker weg, als dat ooit gebeurt kunnen ze de band opdoeken.