Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose

Queen, The Doors, Alice in Chains. Het zijn allen bands die een doorstart hebben gemaakt met een nieuwe zanger nadat hun charismatische zanger is overleden. Dat is ook het geval bij Thin Lizzy. Zanger/bassist en boegbeeld van de band Phil Lynott overleed in 1986. Sindsdien zijn er verschillende live-samenstellingen van de band geweest. De meest recente versie bestaat uit langstzittend lid Scott Gorham op gitaar, zanger Ricky Warwick (voormalig The Almighty), gitarist Damon Johnson (Alice Cooper), bassist Marco Mendoza en drummer Jimmy DeGrasso (Megadeth). DeGrasso verving recentelijk het enige originele Lizzy-lid Brian Downey vanwege Downeys bezwaren tegen de lange aankomende tourverplichtingen. Uit respect voor Lynott brengt de Thin Lizzy versie uit 2013 de nieuwe plaat getiteld All Hell Breaks Loose uit onder een andere bandnaam: Black Star Riders.

Tot zover de voorgeschiedenis. Nu de muziek. Vrijwel direct in de plaat krijg je als luisteraar de herkenbare Thin Lizzy aspecten te horen. Eerste single Bound For Glory is van alle songs wel het meest typerend Lizzy met alle klassieke elementen die de band in jaren zeventig zo mateloos populair maakten. Duo gitaarpartijen, een pakkend refrein en typerende Thin Lizzy teksten. Op Kingdom Of The Lost zijn ook de Ierse folk invloeden weer te horen. Iets wat vrij opmerkelijk is, omdat Warwick als Noord-Ier in een band met Amerikanen het enige bandlid is dat nog enige connectie met Ierland heeft. Ook op songs als Hey Judas, Before The War en Someday Salvation komt de overbekende sound van Lizzy naar voren. Eigenlijk is het enige nummer dat daar een beetje van afwijkt afsluiter Blues Ain't So Bad, dat meer de kant op gaat van The Almighty.

Minpuntje van het album is dat Warwick op dit album wel iets te veel probeert de zangstijl van Lynott probeert na te bootsen. Daardoor krijg je wel meer het Thin Lizzy-gevoel, maar aan de andere kant krijg je er als luisteraar toch een wat ongemakkelijk gevoel bij. Hierdoor komt het ook af en toe iets te geforceerd over. Zeker gezien het feit dat Warwick naast een goede tekstenschrijver ook eigenlijk een uitstekende zanger is, met een eigen stijl.

Je kunt je vraagtekens zetten bij de hele voorgeschiedenis van de Black Star Riders en uren gaan debatteren of deze band het recht heeft live de naam Thin Lizzy te dragen. Feit is dat er met All Hell Breaks Loose een prima rockplaat is afgeleverd. Alles is exact volgens het Thin Lizzy-recept uitgevoerd. Het zal zeker geen klassiek album worden als Jailbreak, Bad Reputation of Black Rose, maar Black Star Riders zet hier uitstekend de Thin Lizzy-sfeer neer met alle bekende ingrediŽnten. De nieuwe nummers zullen het bovendien live zeker niet slecht doen naast de overbekende klassiekers. Een aanrader, ook voor de wat meer sceptische Lizzy-fans.

Tracklist:
1. All Hell Breaks Loose
2. Bound For Glory
3. Kingdom Of The Lost
4. Bloodshot
5. Kissin' The Ground
6. Hey Judas
7. Hoodoo Voodoo
8. Valley Of The Stones
9. Someday Salvation
10. Before The War
11. Blues Ain't So Bad

Score: 79 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 23 mei 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van appie op 23-05-2013 om 12:11u

ja phil lynott was als zanger/bassist, belangrijkste songwriter en charismatische persoonlijkheid bij de beste band ooit natuurlijk onvervangbaar.
brian downey is echter ook een origineel lid dus als die verder gaat met de band dan doet die dat, en dat deed die na een aantal jaar ook gewoon klaar.
nu die gestopt is heeft de rest van de band een andere naam genomen prima, het eerste nummer dat ze hebben uitgebracht klonk helemaal te gek en ik kijk uit naar dit album

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van Renť op 23-05-2013 om 20:34u

'Je kunt je vraagtekens zetten bij de hele voorgeschiedenis van de Black Star Riders en uren gaan debatteren of deze band het recht heeft live de naam Thin Lizzy te dragen'

Live gaan ze al spelen onder de naam Black Star Riders, dus debatteren hoeft niet ;)

Wel gaan ze af en toe nog eens op pad als Thin Lizzy. Dan is de oorspronkelijke drummer ook weer vd partij & spelen ze enkel Lizzy-songs.

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van appie op 25-05-2013 om 11:55u
Score: 90 / 100

een andere naam maar een zeer aangename verassing , muzikaal gewoon thin lizzy en zelfs de zang zit in de juiste richting , zelfde zangstijl helaas niet helemaal dezelfde stem

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van Johnny op 26-05-2013 om 19:49u

Ik vraag me af waarom ze niet jaren geleden onder die naam verder zijn gegaan. De zanger was toch het gezicht van TL. De rest van de groep waren trouwens ook goede muzikanten maar hebben na de dood van Phill geen potje meer kunnen breken.

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van appie op 26-05-2013 om 20:22u

ja hadden ze vanaf eind jaren 80 maar doorgegaan met het maken van albums op dit niveau, voor mij part onder de naam kut dat boeit me verder niet

Black Star Riders - All Hell Breaks Loose
Reactie van robbo op 28-10-2013 om 00:08u
Score: 90 / 100

Dit hadden ze al veel eerder moeten doen . Het is een zeer goede plaat met het juisteThin lizzy gevoel.