Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Anthrax - Anthems
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Anthrax - Anthems
Ik krijg steeds meer waardering voor Joey Belladonna. Tijdens zijn eerste periode bij Anthrax beschouwde ik de zanger als de zwakke schakel van de band. Sinds zijn terugkeer bij de thrashmetalformatie weet Belladonna echter zowel live als op plaat te imponeren. Zijn sterke vocale prestatie was de (enige) positieve verrassing van de in 2011 verschenen langspeler Worship Music. Op het tussendoortje Anthems gaat de vocalist daar nog eens overheen.

Belladonna laat op een zestal covers namelijk horen dat hij uitstekende imitaties neer kan zetten van zeker niet misselijke vocalisten als Bon Scott (AC/DC), Brad Delp (Boston), Steve Perry (Journey), Robin Zander (Cheap Trick) en Phil Lynott (Thin Lizzy). Dat de Anthrax-frontman op de openingstrack Anthem net zo'n irritant hoog stemmetje tentoonspreidt als Geddy Lee in de originele uitvoering van Rush is wat minder plezierig voor het gehoor, maar ook hier geldt dat Joey Belladonna een uitstekend eerbetoon laat horen aan een van zijn vocale helden en favoriete songs uit de jaren zeventig of begin jaren tachtig.

Helaas maakt dat Anthems nog geen goede aanschaf. Net als de zanger probeert ook de rest van de band de originele versies zo dicht mogelijk te benaderen. Dat werkt prima bij een live-concert van een tributeband, maar op cd is zo'n getrouwe imitatie totaal overbodig. Het Amerikaanse gezelschap voegt op elk van de zes covers van overbekende hardrockklassiekers uit langvervlogen tijden vrijwel niets toe aan het origineel. Het karakteristieke Anthrax-geluid is in geen velden of wegen te bekennen. Ook een gastoptreden van Motörhead-gitarist Phil Campbell op Thin Lizzy's Jailbreak weet de meubelen niet te redden.

Anthrax is vergeten dat het succes van sommige van hun eerdere covers als Anti-Social (Trust) en Got The Time (Joe Jackson) er mee te maken had dat ze die nummers een eigen (thrash)geluid meegaven, waardoor die songs goed op een regulier Anthrax-album pasten en daarop zelfs tot de uitschieters behoorden. Dat de groep aan deze EP een van de vele middelmatige tracks van Worship Music heeft toegevoegd, in de vorm van het trage Crawl, maakt Anthems er evenmin interessanter op. Naast de albumversie vind je ook nog een remix van Crawl op het schijfje terug. Toegegeven, die klinkt heel anders dan het origineel, maar met een nieuwe laklaag maak je van een Lelijke Eend uit 1983 nog geen spiksplinternieuwe Ferrari.

Dit mini-album is bovenal bestemd voor de verzamelaars die alles van Anthrax in de kast willen hebben staan. Alle anderen kunnen gewoon de originele krakers van Rush, AC/DC, Boston, Journey, Cheap Trick en Thin Lizzy uit de platenkast te voorschijn halen en nog maar eens draaien (of eindelijk aanschaffen, mocht je de bijbehorende albums nog in je verzameling missen). Wil je de nieuwe Anthrax-EP ondanks mijn waarschuwende woorden toch hebben: Anthems is los verkrijgbaar op (verschillende kleuren) vinyl of als bonus-cd bij een heruitgave van Worship Music.

Tracklist:
1. Anthem
2. Tnt
3. Smokin'
4. Keep On Runnin'
5. Big Eyes
6. Jailbreak
7. Crawl (Album Version)
8. Crawl (Remix)

Score: 55 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 15 april 2013

Koop dit album in

Meer Anthrax:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anthrax - Anthems
Reactie van Een Metalfan op 15-04-2013 om 16:42u

wow wat een bagger, idd.

Anthrax - Anthems
Reactie van ewing op 15-04-2013 om 19:38u
Score: 50 / 100

Overbodige release

Anthrax - Anthems
Reactie van appie op 15-04-2013 om 19:59u
Score: 50 / 100

ik vindt juist belladonna zwaar uit de toon vallen als zanger hij komt nergens nog niet in de buurt van de originele zangers, waar ik het wel mee eens ben is dat ze beter trash uitvoeringen van deze songs hadden kunnen maken want dan was zijn stem wel uit de verf gekomen, herkenbaar als anthrax, matige hap

Anthrax - Anthems
Reactie van André Smoor op 15-04-2013 om 21:28u
Score: 40 / 100

Dus jij vind Geddy Lee een irritant stemmentje hebben, ach smaken verschillen. Ik ben wel met je enns dat de covers ver onder het niveau zitten van het origineel. Ik had de plaat al op internet beluisterd en vond alleen het nummer van Boston wel aardig klinken, maar ook niet meer dan dat. Misschien was het een betere zet geweest om wat covers van andere thrash-bands op te nemen. Dan kunnen ze wel hun eigen sound er aan geven. Is inderdaad een overbodige release. Smaken verschillen.