Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Nightfall - Cassiopeia
Jaar van release: 2013
Label: Metal Blade Records

Nightfall - Cassiopeia

De naam Nightfall doet wellicht niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Deze van oorsprong Griekse band gaat echter al lang mee. Cassiopeia is het negende album in een twintig jaar durende carrière – een van 2006 tot 2010 durende split inbegrepen. Naast de eigen productiviteit is Nightfall ook een ‘springplank’ geweest voor veel bekende muzikanten die later in andere bands opdoken, zoals George Kollias (drummer in Nile), Bob Katsionis (gitaar, Firewind) en Mark Cross (drums, ex-Helloween/ex-Hammerfall). Tegenwoordig heeft bandleider Efthimis Karadimas een heel internationale bezetting om zich heen verzameld, met de Duitser Jörg Uken achter de drumkit en de Amerikaan Evan Hensley op gitaar. Voor dit album kwamen de leden nauwelijks bijeen. Via digitale communicatie werd aan de songs gewerkt. Maar ondanks de vele kilometers die zich tussen de leden bevonden, is Cassiopeia een heel compleet klinkend album geworden.

Nightfall begon als doom/death metalband, maar werd, net als meer bands uit die stijl, naarmate de jaren vorderden steeds een stukje melodieuzer. De muziek die op Cassiopeia te horen is, valt te classificeren als dark metal, zoals dat tegenwoordig met een mooi woord heet. Ook zonder wetenschap over de afkomst van de band, doet Nightfall denken aan de muziek van de eveneens Griekse bands Rotting Christ en Septic Flesh – veel sfeer, plechtige, verhalend ingezongen grunts en op de Griekse mythologie geïnspireerde teksten.

Hetgeen mij het best bevalt aan Cassiopeia is het mooie, melodieuze gitaarwerk. Het blinkt niet uit in snelheid of techniek, maar de riffs bevatten kilo’s sfeer en zijn vooral erg pakkend. Vanaf de eerste gitaartonen van opener Phaethon wordt je verzwolgen door het grootse geluid van Nightfall. Wat opvalt aan het gitaarwerk is hoe de solerende gitarist geheel tegen het ritme van de ander inspeelt: een erg gaaf effect. Een nummer noemen dat er echt uitsteekt is moeilijk. Ze zijn allen van hoog niveau.

Degenen die hun extreme metal graag melodieus, sfeervol en duister hebben, kunnen niet om dit album heen. Liefhebbers van death- en black metal die aan iets minder snels toe zijn zullen zich aan dit album ook geen buil vallen. Hopelijk draagt dit uitstekende album bij aan de bekendheid van Nightfall.

Tracklist:
1. Phaethon
2. Oberon & Titania
3. Colonize Cultures
4. The Nightwatch
5. Stellar Parallax
6. Hubris
7. The Reptile Gods
8. Hyperion
9. Akhenaton, The 9th Pharaoh Of The 18th Dynasty
10. The Sand Reckoner
11. Astropolis

Score: 80 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 13 februari 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightfall - Cassiopeia
Reactie van Narrative op 13-02-2013 om 20:01u

Had van Jörg als eens wat gehoord, was nog niet gelijk enthousiast. Maar na het lezen van de review toch wel nieuwsgierig geworden...

Nightfall - Cassiopeia
Reactie van Arnold op 14-02-2013 om 09:27u
Score: 83 / 100

ondergewaardeerde band