Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Alpha Tiger - Beneath The Surface
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records

Alpha Tiger - Beneath The Surface

Waar anderen zich schamen voor oude foto’s van zichzelf in strakke spandex leggings, kiest het Duitse Alpha Tiger ervoor de strakke broekjes en bandana’s dertig jaar nadat deze hip waren in ere te herstellen. Niet alleen hun voorkomen, maar ook hun muziek herinnert ons aan lang vervlogen tijden, want de mannen maken traditionele heavy metal in de stijl van de jaren tachtig met invloeden van Iron Maiden, oude Queensrÿche, Judas Priest en meer. Hun vorige schijf kreeg de kritiek dat het teveel op hun invloeden zou lijken. Dus hebben ze op hun tweede schijf Beneath The Surface geprobeerd een meer eigen geluid te creëren.

Het schijfje opent aardig met een aantal sneller nummers die goed in elkaar zitten, redelijk pakkend zijn en iets tonen van de energie die deze band live ten tonele brengt. Hier en daar zijn er wat schoonheidsfoutjes te bekennen, alsof de band even niet meer wist hoe ze nu verder moesten met het nummer. Gelukkig compenseren de spetterende solo’s dat ruimschoots en worden we af en toe verrast met een lekkere agressieve drumpartij.

Al snel begint het hoge gekrijs van zanger Stephan Dietrich echter wat te irriteren. Er zit niet zo heel veel kracht in zijn iele klanken die nog het beste te beschrijven zijn als een combinatie van Geddy Lee, Geoff Tate en Michael Kiske. Na een paar nummers ga je verlangen naar een stevigere set stembanden die contrasteren met het gitaargepiel in de hoogte, met teksten die je kunt verstaan en niet verloren gaan in het metalgeweld. Bij de rappe openers als The Alliance, maar ook het uitstekende Along The Rising Sun die niet volledig afhankelijk zijn van de zanglijnen, is dit tweede schijfje goed te pruimen, maar bij de tragere songs waarbij de vocalen een belangrijkere rol innemen, gaat de aandacht samen met de teksten al snel op in het luchtledige. Dat is jammer, want Beneath The Surface is een aardige heavy metalplaat, die beter zou zijn geweest met een zanger die de teksten had voorzien van een vetter geluid.

Tracklist:
1. Intro
2. The Alliance
3. From Outer Space
4. Waiting For A Sign
5. Beneath The Surface
6. Along The Rising Sun
7. Eden Lies In Ruins
8. Rain
9. Crescent Moon
10. We Came From The Gutter

Score: 73 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 1 februari 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 01-02-2013 om 16:38u

bij W.A.S.P. waren ze erg goed!

Reactie van King of Beer op 01-02-2013 om 17:50u
Score: 50 / 100

Behoorlijke tegenvaller.
Live waren ze te gek afgelopen zomer.
Op cd komt het allemaal veel minder goed over.
Deels is het vreselijke slechte productie geluid daar schuld aan.

Reactie van Een Metalfan op 04-02-2013 om 22:10u
Score: 60 / 100

-