Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Jaar van release: 2012
Label: E-A-R Music

Marillion - Sounds That Can't Be Made

Ondanks dat de band door hun eigen Britse muziekpers bijna steevast genegeerd of bespot wordt, blijft Marillion trouw albums produceren. Gelukkig maar, want de progrock band is ook zonder Fish nog steeds in staat hits te hebben in verschillende landen, zoals You’re Gone van Marbles en Thank You, Whoever You Are van Somewhere Else ook in Nederland al hebben bewezen. Na het in 2008 verschenen Happiness Is The Road bracht men in 2009 ook nog het iets meer wisselend ontvangen Less Is More, waarop de band een aantal van hun eigen nummers in andere arrangementen speelde, uit. Sounds That Can’t Be Made is in tegenstelling tot het voorgaande album weer een album met volledig nieuwe songs.

Net zoals op het in 2004 verschenen Marbles opent het album meteen met het meest dreigende en zwaarste nummer. Gaza is meteen ook het meest politieke lied wat de band ooit geschreven heeft en verhaalt over de erbarmelijke omstandigheden waarin de Palesteinen in dit gebied leven. Het 17-minuten durende nummer gaat qua sferen en tempowisselingen alle kanten op en laat helemaal in het begin de band van zijn zwaarste, bijna progmetal, kant zien. In tegenstelling tot wat bij Happiness Is The Road het geval was, laat de band zichzelf zodoende weer eens even lekker gaan in stevige bombast. Eveneens zoals op Marbles het geval was, is het meest dromerige nummer in de vorm van The Sky Above The Rain bewaard voor het laatste. Waar de openingstrack een grimmige sfeer neerzet, creëert de band hier de band hier met Hogarth’s melancholische zanglijnen en Rothery’s sublieme gitaarspel een song, waar de luisteraar weer lekker bij kan wegdromen.

In de vorm van Montréal krijgen we nog een derde epic voorgeschoteld, waarin de band's reis door deze Canadese stad beschreven wordt. De tekst is zodoende ook niet meer dan een ietwat saaie opsomming van gebeurtenissen, maar muzikaal gebeurd er wederom behoorlijk veel, waarbij vooral Hogarth's uithalen en Rothery's prachtige solo's tot de hoogtepunten behoren. Met nummers als Invisible Ink en Lucky Man tapt de band weer uit het vaatje met rocknummers, waarbij deze composities nergens echt spannend worden, maar wel erg fijn in het gehoor liggen op een manier zoals dat bij Happiness Is the Road ook het geval was. Spijtig dat men zo'n zeiknummer als Pour My Love er op moest zetten, dit is de enige song waarbij ik het moeilijk vind om mijn aandacht er bij te houden.

Sounds That Can't Be Made is een album dat bij de doorgewinterde Marillion fan met open armen ontvangen zal worden. Er is een gezonde afwisseling tussen rockers, lange epics en een nummer als Power wat hier net tussenin ligt. Rothery gooit bij praktisch ieder nummer de soleerkraan goed open, terwijl Hogarth's stembanden nog geen slijtage lijken te vertonen. Zo goed als Marbles is het net niet, maar het is toch wel iets spannender dan Happiness Is The Road en zeker een stuk beter dan Somewhere Else.

Tracklist:
1. Gaza
2. Sounds That can't Be Made
3. Pour My Love
4. Power
5. Montréal
6. Invisible Ink
7. Lucky Man
8. The Sky Above The Rain

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 2 januari 2013

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Reactie van Een Metalfan op 02-01-2013 om 15:58u

You’re Gone van Marbles en Thank You, Whoever You Are van Somewhere Else hits???????? Grapje zeker.

Verder keurige recensie, maar een aantal maanden te laat.

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Reactie van thomas op 02-01-2013 om 17:26u
Score: 85 / 100

Hebben beide de top 10 gehaald qua singleverkoop hoor. Daarmee sta je dan nog niet direct in de top 40 en kom je niet op de radio, maar ach... Boeiend ook.

Maar lekkere plaat :) Kan me wel vinden in de recensie, vind alleen Invisible Ink het slechtste nummer van de plaat en niet Pour my Love.

Mijn lievelingsband :)

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Reactie van Quarlon op 02-01-2013 om 18:45u
Score: 75 / 100

Spannender als Happiness maar deze Cd lager waarderen komt wat vreemd over. Aardige cd meer niet

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Reactie van Lennert op 02-01-2013 om 19:17u
Score: 87 / 100

@Een Metalfan: Dit is dan ook een recensie uit eigen collectie, ik heb het album pas later dit jaar aangeschaft.

@Quarlon: Komt voornamelijk omdat ik Happiness nu iets minder goed vind dan toentertijd, cijfers verlagen doen we alleen liever niet. Ik zou er nu waarschijnlijk een 83/100 voor geven.

Marillion - Sounds That Can't Be Made
Reactie van da -Z- op 20-11-2013 om 03:29u
Score: 90 / 100

Hele goeie plaat. Kende niet meer dan Holidays in Eden, seasons end en Brave van ze. Toen zag ik deze plaat liggen en heb er absoluut geen spijt van. Ik ben voornamelijk een power metal fan maar dit is gewoon klasse muziek. Relaxed maar spannend genoeg om meerdere malen op te zetten. Streker nog, deze plaat kan ik eigenlijk continu spelen, dat kan ik niet van veel platen zeggen

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.