Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Triumph - Live At Sweden Rock festival
Jaar van release: 2012
Label: Frontiers Records
Triumph - Live At Sweden Rock festival
Als we gezamenlijk het stof van onze brilletjes hebben geveegd doemt daar het jaartal 1975 op. Dat jaar namelijk werd één van Canada's meest succesvolle rockbands ooit opgericht, luisterend naar de naam Triumph, met als grote ster gitarist Rik Emmett. Albums als Rock 'N Roll Machine en Allied Forces bereikten de legendarische status op het Noord-Amerikaanse continent, gevolgd door een commerciële push begin jaren '80 toen er zowaar enkele radiohits werden gescoord.

Zoals zovele bands was ook Triumph niet het eeuwige leven beschoren, en ergens eind tachtiger jaren gaf de band er de brui aan. Volgens eigen zeggen schreeuwden de fans jaren later nog om een reünie. En inderdaad, na een serie testcases in Amerika kwam Triumph in 2008 naar Zweden voor een eenmalig reünieoptreden op het Sweden Rock Festival in de originele bezetting, met een extra gitarist (Dave Dunlop) om het geluid wat voller en vetter te maken. En dat terwijl Triumph in Europa eigenlijk nooit écht was doorgebroken.

Hoe dan ook, dit optreden werd audiovisueel vastgelegd en het audioresultaat bereikte de Metalfan-burelen. Ik moet zeggen, bij vlagen heerst Triumph zoals in vervlogen tijden. Een tweede gitarist draagt inderdaad bij tot een vettere sound. Dit had Rik Emmett nooit in zijn eentje gekund maar zo klonk het vroeger natuurlijk wél. Niet alle nummers zijn even geslaagd. De Joe Walsh-cover Rocky Mountain Way had van mij niet echt gehoeven, maar bij Rock 'N Roll Machine en Allied Forces kan ik het niet laten om mee te gaan in de muzikale flow. Wordt er ook een beetje lekker gespeeld? Ja hoor, de band heeft zich prima voorbereid en permitteert zich een paar muzikale grapjes tijdens Rock 'N Roll Machine, waar de melodie van de Peer Gynt Suite en de riff van Hocus Pocus (Focus) even voorbij komen.

Op de officiële site staat o.a een trailer, mooi om een impressie van de dvd te krijgen (inclusief al die ouwe rockers op de voorste rijen in het publiek!). En mochten er nog die-hard Triumphfans rondlopen: er worden online verschillende pakketjes aangeboden inclusief caps en T-shirts. Geweldig om deze dino's weer eens live te horen met een hedendaags geluid.

Tracklist (zowel cd als dvd):
1. When The Lights Go Down
2. Lay It On The Line
3. Allied Forces
4. Never Surrender
5. I Live For The Weekend
6. Blinding Light Show
7. Rocky Mountain Way
8. Magic Power
9. Rock 'N Roll Machine
10. Fight The Good Fight

Score: 82 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 3 september 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van weemoed op 05-09-2012 om 12:19u

Nog niet gehoord, twijfel tussen "Das war einmal" en "Nice to have". w8en op een leuke aanbieding dus. Vruuger Rock n Roll machine grijs gedraaid (vooral de gelijknamige song), heerlijke solo's.

Reactie van Johnny op 05-09-2012 om 14:16u

In de jaren 80 beroemde band in de USA en Canada. Toen nog een dubbel live elpee van hun gekocht. Viel toch een beetje tegen dit lag aan de productie. De productie heeft veel platen verknald. Bijv. ook Live Evil van Black Sabbath. Maar .... de oudjes doen het nog goed.