Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Review

Unisonic - Unisonic
Jaar van release: 2012
Label: EarMusic Edel AG
Unisonic - Unisonic
Zanger Michael Kiske en gitarist Kai Hansen leverden, als leden van Helloween, eind jaren tachtig een grote bijdrage aan de twee meest populaire powermetalalbums aller tijden, Keeper Of The Seven Keys Part I (1987) en Part II (1988). Bij de aankondiging van een hernieuwde samenwerking van het duo maakte mijn hart dan ook een sprongetje. Zou de combinatie van het gouden stemgeluid van Kiske en de songwriterskwaliteiten van Hansen weer een meesterwerk opleveren? Wordt na een jarenlange, ononderbroken stroom aan middelmatige powermetal-cd's uit Duitsland en Scandinavië eindelijk weer eens iets bijzonders aan dit subgenre toegevoegd?

Het antwoord op de tweede vraag is een volmondig nee, om de simpele reden dat Unisonic geen powermetalproject is. Wie een vervolg op de originele Keeper Of The Seven Keys-albums verwacht, komt bij de eerste luisterbeurt bedrogen uit. Een vergelijking met Pink Bubbles Go Ape dringt zich op. Toen die plaat in 1991 verscheen, trokken wereldwijd duizenden Helloween-fans hun lange haren uit het hoofd. Na het vertrek van Kai Hansen bleek de Duitse formatie te breken met de stijl waarmee de groep in korte tijd groot was geworden. Ook ik was indertijd zwaar teleurgesteld over het ontbreken van de gewenste vliegensvlugge granaten en epische saga's en heb Pink Bubbles Go Ape menigmaal verketterd.

Als ik die cd tegenwoordig weer eens opzet, dan blijkt het kwalitatief gezien echter een alleszins aangenaam plaatje te zijn. Geen klassieker, maar bij lange na niet zo slecht als menigeen beweert en ik zelf destijds dacht. Hetzelfde geldt anno 2012 voor de titelloze debuut-cd van Unisonic. Zolang je geen snelle powermetal verwacht en een bescheiden verwachtingspatroon hanteert, is het album goed verteerbaar. De aanwezigheid van Hansen blijkt een beperkte impact te hebben, want Unisonic borduurt grotendeels voort op de beide melodieuze hardrockplaten van Place Vendome, waarop Kiske ook al samenwerkte met de van Pink Cream 69 bekende bassist/songwriter Dennis Ward en drummer Kostas Zafiriou. Het vijfde lid van Unisonic is evenmin een onbekende, want gitarist Mandy Meyer liet zijn kunsten eerder horen bij o.a. Asia, Gotthard en Krokus.

Eigenlijk is het debuut van Unisonic de logische optelsom van de vijf componenten, waarbij Kai Hansens powermetalhart vaak zijn meerdere moet erkennen in de aor- en hardrockwortels van zijn kompanen (inclusief Kiske, die na diens vertrek bij Helloween zijn metalverleden langdurig heeft verloochend). Toch voegt de Gamma Ray-leider wel degelijk iets toe, want Unisonic is net wat harder, meer metal, gevarieerder en spannender dan de (niet onaardige) Place Vendome-cd's. De beste voorbeelden zijn de onweerstaanbare up-tempo songs Unisonic en My Sanctuary. Jammer is wel dat die twee prijsnummers al op het begin dit jaar verschenen mini-album Ignition stonden.

Als je Ignition in je bezit hebt, biedt Unisonic wellicht te weinig meerwaarde om de aankoop van deze langspeler te rechtvaardigen. Sowieso is de cd vooral een aanrader voor fans van de nog altijd fraaie vocalen van Michael Kiske en zal de gemiddelde metalfan hier niet voor warmlopen. Niet alleen vanwege de wat oubollige stijl, maar vooral omdat de meeste songs te voorspelbaar en onopvallend zijn. Zolang Unisonic een excuus biedt aan Kiske en Hansen om weer samen het podium op te kruipen en oude Helloween-krakers te spelen, dan heeft de groep desalniettemin mijn zegen en hoop ik dat ze nog een tijdje doorgaan.

Tracklist:
1. Unisonic
2. Souls Alive
3. Never Too Late
4. I've Tried
5. Star Rider
6. Never Change Me
7. Renegade
8. My Sanctuary
9. King For A Day
10. We Rise
11. No One Ever Sees Me

Score: 72 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 16 mei 2012

Unisonic - Unisonic
Reactie van jt op 16-05-2012 om 21:20u

Hansen heeft met Stormwarrior nog wel van de Walls of Jericho gespeeld. Dan krijg ik toch weer kippevel. Dit raakt me niet.

Unisonic - Unisonic
Reactie van Kiske op 17-05-2012 om 11:23u
Score: 90 / 100

Kai Hansen is de belangrijkste songwriter van de band. Toen Hansen bij de band kwam had de band pas aan 4 nummers gewerkt waarvan alleen Souls Alive helemaal af was. De rest van de nummers zijn door Kai Hansen geschreven. De basis van King for a Day komt zelfs uit de schrijf sessies van de keeper albums. De invloed van Kai Hansen in UniSonic is dus super groot. Muzikaal heeft hij echter wel rekening gehouden met de wensen van de rest van de band. Ik vind het een heerlijk rock/metal album wat muzikaal niet in lijn van de Keeper albums ligt maar wel de sfeer van een Keeper album heeft. En Kiske... Die man blijft fenomenaal!!!

Unisonic - Unisonic
Reactie van Een Metalfan op 17-05-2012 om 11:46u

Ben zeer te spreken over deze album. En vind het juist fijn dat het geen powermetal is geworden. De geweldige stem van Kiske blijft geweldig, en de songs klinken mij ook heel goed in de oren. Het is nu gewoon een geweldige hardrock album geworden. Met invloeden van Maiden/Scorpions en Rainbow. Niet verkeerd. Vind het ook een aangename verrassing van Mandy Meyer. De oude gitarist van Gotthard. Moet eerst zien of Gotthard een betere cd afleverd. En Unisonic staat in het najaar in het voorprogramma van Gotthard ( niet in Nederland ) Ben benieuwd....

Unisonic - Unisonic
Reactie van Kiske op 17-05-2012 om 17:04u

Gotthard is het voorprogramma van UniSonic bedoel je? :P

Unisonic - Unisonic
Reactie van Een Metalfan op 17-05-2012 om 21:36u

Nee, nog niet. Maar zal vast niet lang meer duren....:-D

Unisonic - Unisonic
Reactie van Een Metalfan op 17-05-2012 om 21:38u

Alleen Spaanse en Duitse concerten van Gotthard heeft Unisonic als voorprogramma. Hellaas niet in Nederland. Gotthard komt in Uden

Unisonic - Unisonic
Reactie van ewing1 op 23-05-2012 om 13:55u
Score: 88 / 100

Vet,en dit weekend ga ik ze zien op rockhardfest!

Unisonic - Unisonic
Reactie van Een Metalfan op 24-05-2012 om 21:27u

Ik ook....:-D

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.