Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Jaar van release: 2012
Label: Spinefarm Records
Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Adrian Smith is naast Bruce Dickinson het enige bandlid van Iron Maiden dat op eigen benen ook wat bereikt heeft. Zijn werk met A.S.A.P. (Adrian Smith And Project) bevatte melodieuze stadionrock (luidde tevens zijn vertrek in bij zijn voornaamste broodheer in 1990) en met Psycho Motel sloeg hij een modernere weg in dan bij Maiden werd gevolgd. Tot grote successen heeft dat niet geleid, maar Smith bewees in ieder geval dat hij ook in gezelschap van anderen prima muziek kon schrijven. Zijn bekendste rol buiten Iron Maiden vervulde hij echter als gitarist van Bruce Dickinson op diens succesvolle platen Accident Of Birth en The Chemical Wedding.

Met Primal Rock Rebellion slaat de gitarist opnieuw een volledig andere weg in. Geen trotse heavy metal of luchtige rock, maar een donkere mix van progressieve rock, metal en alternatieve ingrediënten. Op zang treffen we de van SikTh bekende Mikee Goodman. Geen voor de hand liggende keuze, maar het pakt overwegend positief uit. Het kan ook niet anders, want Smith bewijst opnieuw dat hij een uitstekend songwriter is. Zijn riffs en solo's mogen dan loodzwaar, groovend en complex zijn, vooral in de solo's is zijn kenmerkende stijl duidelijk terug te horen. Goodman blijkt bovendien een meer dan geschikte zanger die af en toe lekker losgaat in schreeuwerige uithalen, maar ook kalmer en emotioneel zangwerk tot zijn repertoire rekent. Zijn soms overstuurde uitspattingen zullen ongetwijfeld niet ieders ding zijn, maar zijn strot past prima bij de donkere songs op Awoken Broken.

De eerste reacties op de plaat zijn behoorlijk verdeeld, maar waarom dat het geval is, wordt nergens helemaal duidelijk. Goed, niet alle songs zijn even sterk, maar nummers als No Place Like Home en het fraai opgebouwde Tortured Tone overtuigen met vreemde wendingen, behoorlijk zware riffs en interessante ritmische versieringen die soms aan Tool en Dead Soul Tribe doen denken. Conservatieve Maidenfans kunnen hier waarschijnlijk helemaal niets mee, maar dit is volgens mij een plaat die Adrian Smith moest maken. Hier kan hij zijn zwaardere ideeën kwijt en er is geen grens te bekennen die Steve Harris heet. Met alle respect voor Iron Maiden, maar het is een verademing om weer steviger en progressiever materiaal van de gitarist te mogen horen, zonder de irritante folkmelodietjes en te langgerekte instrumentale passages.

Primal Rock Rebellion is een plaat waar iedere luisteraar aan moet wennen, maar bezinkt de muziek eenmaal, dan is het genieten geblazen. De zang zal zoals gezegd niet iedereen over de streep trekken, maar met het vakmanschap en de uitdagende songstructuren zijn de liefhebbers van vooruitstrevend materiaal vast wel even zoet. Qua stijl doet Awoken Broken in niets aan Maiden denken en dat is wel even goed. Zo horen we opnieuw dat Smith veel meer in zijn mars heeft dan hij bij zijn andere werkgever laat horen.

Tracklist:
1. No Friendly Neighbour
2. No Place Like Home
3. I See Lights
4. Bright As A Fire
5. Savage World
6. Tortured Tone
7. White Sheet Robes
8. As Tears Come Falling From The Sky
9. Awoken Broken
10. Search For Bliss
11. Snake Ladders
12. Mirror And The Moon

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 22 maart 2012

Meer Primal Rock Rebellion:

Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Reactie van Een Metalfan op 22-03-2012 om 10:51u
Score: 75 / 100

puik plaatje!

Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Reactie van Bastiaan op 22-03-2012 om 13:56u
Score: 80 / 100

Mooie recensie. Ben het er volledig mee eens. Tortured Tone is ook mijn favoriet.

Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Reactie van metaller op 22-03-2012 om 17:35u

goede recensie. Vooral de opmerking over Maiden is zeer ter terecht!

Primal Rock Rebellion - Awoken Broken
Reactie van Een Metalfan op 25-03-2012 om 13:23u

smith is een veel betere gitarist als dave murray

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.