Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Lyriel - Leverage
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records

Lyriel - Leverage

Met Leverage is het Duitse septet dat zich Lyriel noemt alweer toe aan hun vierde album, tenminste, als je de heruitgaves van hun oudere werk niet meetelt, want elk van de voorgaande drie albums is ook al eens heruitgebracht. Het ontzettend mooie derde album Paranoid Circus zag het licht in 2010, maar verscheen afgelopen jaar al opnieuw, ondanks dat dit kleine pareltje van gothic metal met veel Keltische invloeden nog vers in het geheugen ligt, is Lyriel met Leverage een andere muzikale weg ingeslagen.

Wat direct al opvalt na het verplichte intro is het geluid dat veel harder is geworden. Het gaat veel meer de richting op van bijvoorbeeld een Nightwish. Waar Paranoid Circus nog uitblonk in een soort magische subtiliteit waarin hard en zacht voorzichtig waren uitgebalanceerd, lijkt Lyriel hier te hebben gekozen voor een ruige richting die met pure kracht moet overtuigen. Dat lukt aardig met titelsong Leverage en het daaropvolgende Parting, maar als iemand die geweldig van het voorgaande album kon genieten, is deze nieuwe richting behoorlijk wennen. De verruwing heeft ook tot gevolg dat het allemaal wat simpeler lijkt te klinken, terwijl dat bij een nadere bestudering eigenlijk wel meevalt.

Het synthesizergeluid is op dit album achterwege gebleven om zo de echte instrumenten meer ruimte te geven, en wanneer je eenmaal bekomen bent van het gitaargeweld waar Leverage mee opent, zijn de subtiliteiten van bijvoorbeeld een cello nog altijd terug te vinden in de composities en voegen deze daadwerkelijk iets toe. De lieflijke ballads hebben plaatsgemaakt voor harde powerballads die best wel werken, maar er tegelijkertijd ook voor zorgen dat in verhouding tot voorgaande albums, Lyriel wat van haar eigenheid heeft opgegeven voor een populairder geluid.

De Keltische invloeden zijn nog altijd aanwezig en komen het beste naar voren in de beide Duitstalige songs die op dit album te vinden zijn. Het aanstekelijk energieke Aus Der Tiefe is pakkend en lijkt misschien nog het meest op een uptempo-versie van eerdere Lyriel-composities. In het innige duet Wenn Die Engel Fallen wordt zangeres Jessica Thierjung bijgestaan door Schandmaul-zanger Thomas Linder, wat het niemendalletje een mooie extra dimensie geeft. De vocalen zijn sowieso dik in orde op dit schijfje. Het krachtigere geluid van de groep lijkt ook bevorderlijk te zijn voor de zangkunsten van leadzangeres Jessica Thierjung.

Al met al is dit Leverage een aardige opvolger van Paranoid Circus, maar is er door de keuze voor een harder geluid wel het een en ander verloren gegaan aan de uniciteit van de groep en is het mystieke van voorgaande platen op de achtergrond geraakt.

Tracklist:
1. When It’s Coming To An End…
2. Leverage
3. Parting
4. Voices In My Head
5. The Road Not Taken
6. White Lilly
7. Aus Der Tiefe
8. Wenn Die Engel Fallen
9. Side By Side
10. Repentance

Score: 76 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 23 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]