Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Baldrs Draumar - Forfedres Fortellinger
Jaar van release: 2011
Label: Eigen beheer

Baldrs Draumar - Forfedres Fortellinger

Het uit Friesland afkomstige Baldrs Draumar is sinds 2008 aan de slag in de vaderlandse metalscene. De mannen zijn dan ook regelmatig live te aanschouwen. Tot op heden moesten we het stellen met een tweetal EP's. Sinds kort is er echter ook een volledig album van deze heren beschikbaar. Forfedres Fortellinger is de eerste volledige plaat en telt maar liefst elf songs voorzien van stoere titels. De teksten zijn echter gewoon in het Engels en dus ook voor de niet-vikingen onder ons te begrijpen.

Met titels als Eden Av Gruder, Mennesker Og Trr is het niet moeilijk te raden dat deze Friezen onvervalste viking/folk-metal maken en dat doen zij niet onverdienstelijk, want na een verplicht intro barst dit album los met het zojuist genoemde nummer. Qua stijl is Baldrs Draumar niet heel erg origineel met muziek die wel wat lijkt op de welbekende bands Finntroll en Ensiferum. Ondanks dat het niet origineel is, bruist het wel van de energie en is de productie dik in orde met een instrumentarium dat in zijn geheel te volgen is. De afwisseling van cleane zang met grunts houdt het spannend.

Niet elk van de nummers zit even stevig in elkaar en zo halverwege het album, begon mijn aandacht toch wat te verslappen. Verrassend is dan ook Og Dere Skal Srge, dat op de tweede helft van dit schijfje te vinden is, waarin de cleane zang het voortouw neemt en een spannende en mysterieuze compositie inzet die wel wat weg heeft van Blind Guardian. Een zeer aangename afwisseling. De cleane zang heeft af en toe zelfs wel wat weg van Blind Guardians Hansi Kursch. Dat laatste wordt nog eens bevestigd in de afsluitende akoestische ballad Ved Valhallas Bal. Baldrs Draumar weet met Forfedres Fortellinger dan ook een aardig debuut af te leveren dat garant zal staan voor flink wat luisterbeurten.

Tracklist:
1. Baldrs Drmmer
2. Eden Av Gruder, Mennesker Og Trr
3. Med Sleipner Rir er
4. Vegtamskvia
5. Hod Og Mistelteinen
6. Kremasjons Ild
7. Hels Krav
8. Og Dere Skal Srge
9. Slangen Forgifter Den Utkledde
10. Til Sine Dagers Ende
11. Ved Valhallas Bal

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Narrative op 15-02-2012 om 17:06u

Leuke show van deze mannen!

Reactie van Een Metalfan op 17-02-2012 om 15:33u

wat een bagger

Reactie van anva op 21-01-2013 om 20:00u
Score: 80 / 100

Misschien is het niet volledig origineel, maar als je dit afzet tegenover al die andere bands die elkaar nadoen tegenwoordig wat soms echt lachwekkend simplistisch is, is dit helemaal zo slecht!