Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Tsjuder - Legion Helvete
Jaar van release: 2011
Label: Season of Mist
Tsjuder - Legion Helvete
Zes jaar heeft het geduurd voordat het ter ziele gewaande Tsjuder besloot dat de tijd rijp was om een nieuw album op de mensheid los te laten. En laten we direct duidelijk wezen, Legion Helvete is allesbehalve een misselijk album geworden. Voor zo’n comeback hebben ze in het Engels met ‘reconquering the throne’ een mooie uitdrukking, die zich wat lastiger in behoorlijk klinkend Nederlands laat vertalen. Nu wil ik niet direct beweren dat Tsjuder met Legion Helvete het album van het jaar heeft afgeleverd, maar sodeju, de heren geven de gemiddelde concurrentie hier toch wel een aardige veeg uit de pan!

The Daemon Throne maakt al direct duidelijk dat deze band nog steeds vol energie zit. Letterlijk vanaf de eerste seconde spuwt Tsjuder een inferno aan haat en agressie op de argeloze toehoorder af. Toch hebben de heren meer in petto dan bot gebeuk. Zo bevat Fra En Råtten Kiste een aantal log groovende midtempostukken, die nog eens extra worden versterkt door het Abbath-achtige ‘uh’ waarvan frontman Nag zich regelmatig bedient. Voldsherskeren rost als een waanzinnige, maar is tegelijkertijd enorm catchy door het sublieme gitaarwerk. Ook Slakt is weer zo’n monsterlijk vet groovend nummer, dat opvalt door zijn smerige rock–'n–roll-vibe, waardoor de band bij vlagen zelfs als een soort helse variant van Motörhead overkomt.

In vergelijking met Desert Northern Hell valt vooral op dat de productie van deze nieuwe plaat wat schoner is. In eerste instantie lijkt dat een klein minpuntje, maar gelukkig blijkt de sound rauw en krachtig genoeg te zijn om de intensiteit van de band niet tekort te doen. Verder ligt Legion Helvete eigenlijk verrassend veel in het verlengde van zijn voorganger. Dat zou als een kritiekpunt opgevat kunnen worden – de band is er immers een geruime tijd tussenuit geweest en levert een album af dat bijzonder veel op zijn voorganger lijkt – maar in het geval van Tsjuder kan ik daar prima mee leven, zeker als de uitvoering ook nog eens bijzonder goed is. Zelfs tijdens de ruim tien minuten durende afsluiter Vårt Helvete verslapt de band geen moment.

Hoewel Tsjuder op Legion Helvete het niveau van zijn voorganger net niet weet te evenaren, durf ik gerust te stellen dat dit album – samen met de nieuwe releases van Craft en Taake - een must is voor de liefhebbers van traditioneel blackmetalgeweld. Die hebben sowieso al een duur jaar achter de rug, dus dan kan dit er ook nog wel bij.

Tracklist:
1. The Daemon Throne
2. Fra En Råtten Kiste
3. Dauðir
4. Voldsherskeren
5. Slakt
6. Black Shadows Of Hell
7. Blod Og Aske
8. Vårt Helvete

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 december 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van CARLO op 18-12-2011 om 13:55u
Score: 95 / 100

Heersende plaat,ben weer erg onder de indruk van Nag's vocals !

Og et Helvetes mørke skal herske for evig tid !

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van margrave op 19-12-2011 om 16:07u
Score: 90 / 100

TSJUDER HEEERST!!!!!

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van Een Metalfan op 20-12-2011 om 13:48u

ANTI HUMAN
T N B M
ANTI LIFE
TRUE NORWEGIAN BLACK METAL !!!!

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van Een Metalfan op 20-12-2011 om 22:08u
Score: 90 / 100

SATAN! SATAN! HAIL SATAN!!!

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van Een Metalfan op 22-12-2011 om 15:54u

wat ene zooi

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van Een Metalfan op 23-12-2011 om 18:20u

GREAT ALBUM !!!!

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van iron_dennis op 26-12-2011 om 01:53u
Score: 86 / 100

Vette plaat. Idd net niet beter dan de vorige maar zo blij dat ze weer terug zijn!

Tsjuder - Legion Helvete
Reactie van CARLO op 29-12-2011 om 18:29u

@ iron_dennis ; Ben ik helemaal met je eens..!!!!