Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-01-2021

Tsjuder - Desert Northern Hell
Jaar van release: 2004
Label: Season of Mist
Tsjuder - Desert Northern Hell
Na een stilte van vijf jaar en met het gloednieuwe album Legion Helvete op zak is de blackmetalformatie Tsjuder ineens weer terug aan het front om orde op zaken te stellen. In het begin van deze eeuw bracht deze band namelijk een stel ijzersterke blackmetalplaten uit, die een groot deel van de concurrentie naar huis rosten. Tegelijkertijd met het nieuw verschenen album is dit dan ook een uitgelezen moment om de voorganger van Legion Helvete nog eens onder de aandacht te brengen.

Dat is ook niet meer dan terecht, want christus nog aan toe, wat is Desert Northern Hell nog steeds een puik staaltje pikzwart vakmanschap! De heren laten er geen gras over groeien, want vanaf opener Malignant Coronation wordt het gaspedaal tot diep in het rood ingedrukt. De nummers op Desert Northern Hell zijn stuk voor stuk compromisloos, intens en zitten vol vuur en haat. Tegelijkertijd is het album absoluut niet hersenloos, want de muzikanten beheersen hun instrumenten tot in de puntjes, de riffs zijn bij vlagen weergaloos en op sommige momenten (Ghoul) komt zelfs een heerlijk opgefokte gitaarsolo voorbij.

Af en toe schakelt Tsjuder een versnelling terug om ons te trakteren op heerlijk lompe, groovende stukken, zoals de geweldige nummers Possessed en Helvete duidelijk laten horen. Het grootste deel van Desert Northern Hell laat echter een band horen die op een ongenadig tempo doorraast. Desondanks verveelt de plaat geen seconde en is Desert Northern Hell bovendien een album dat ook na een fors aantal luisterbeurten blijft boeien. Bovendien is de productie van de plaat perfect: rauw, maar allesbehalve iel of ondergeproduceerd. Tsjuder bewaart zijn laatste munitie zelfs voor het eind, in de vorm van de subliem uitgevoerde Bathory-cover Sacrifice en het elf minuten durende pronkstuk Morbid Lust.

Ik kan niet anders dan concluderen dat dit album simpelweg in de kast van iedere zichzelf respecterende blackmetalfan hoort te staan. Tsjuder knuppelt namelijk ook het gros van de concurrentie aan gort. Als het nieuwe album ook maar in de buurt komt, heb ik er in ieder geval een kandidaat voor de jaarlijst van 2011 bij!

Tracklist:
1. Malignant Coronation
2. Ghoul
3. Possessed
4. Lord Of Swords
5. Helvete
6. Mouth Of Madness
7. Unholy Paragon
8. Sacrifice (Bathory Cover)
9. Morbid Lust

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 december 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tsjuder - Desert Northern Hell
Reactie van CARLO op 18-12-2011 om 14:00u
Score: 100 / 100

Gewoon simpel weg 't beste album van TSJUDER !
TRUE NORWEGIAN BLACK METAL !!!!

Tsjuder - Desert Northern Hell
Reactie van Een Metalfan op 19-12-2011 om 10:54u

100 punten vind ik wel een beetje te hoog, maar 85 is ook niet slecht

Tsjuder - Desert Northern Hell
Reactie van Een Metalfan op 20-12-2011 om 13:51u
Score: 100 / 100

One word ; Outstanding !

Tsjuder - Desert Northern Hell
Reactie van Een Metalfan op 24-12-2011 om 13:47u

Two words ; Fuckin' awesome !!!!!!!!!!