Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Review

Black Sabbath - Sabotage
Jaar van release: 1975
Label: Vertigo
Black Sabbath - Sabotage
Zesendertig jaar: op die leeftijd stierven legendes als Bob Marley, Henri de Toulouse-Lautrec, Lady Diana Spencer, Lord Byron en Marilyn Monroe. Zesendertig jaar: zolang is het al geleden dat de originele line-up van Black Sabbath voor het laatst een echt goede plaat uitbracht. Van 1970 tot en met '75 verandert alles wat Iommi, Osbourne, Butler en Ward aanraken in goud en ligt de (rock)wereld aan hun voeten. De eerste zes albums van Black Sabbath hebben een grotere betekenis voor heavy metal dan ongeacht welke reeks platen van welke andere artiest dan ook.

Hoewel er nog twee langspelers in de klassieke samenstelling zouden volgen, markeert de zesde studioplaat Sabotage het einde van de gouden periode voor het illustere viertal. Aan de bonte mengeling van stijlen en de inhoud van de teksten is reeds te merken dat muzikale meningsverschillen en de consumptie van grote hoeveelheden genotsmiddelen hun tol beginnen te eisen, wat eind jaren zeventig zal uitmonden in het ontslag van zanger Ozzy Osbourne (en niet veel later in het vertrek van drummer Bill Ward). Op het eerste gehoor kan Sabotage daarom een onsamenhangende indruk maken.

Het gaat hier echter om een groeiplaat, waarbij alle experimentele elementen na herhaalde luisterbeurten wel degelijk goed uitpakken. In mijn oren is Sabotage een meesterwerk, dat wellicht nog meer dan de andere Black Sabbath-klassiekers laat horen hoe vernieuwend deze band was. Opener Hole In The Sky is weliswaar een vrij typische Sabbath-song, met zo'n vernietigende gitaarriff die eigenlijk alleen Tony Iommi kan schrijven. Dankzij een zeer abrupte overgang naar het akoestische instrumentaaltje Don't Start (Too Late) weet deze openingstrack toch te verrassen.

Dan volgt het hoogtepunt van de lp: de progressieve kraker Symptom Of The Universe. De eerste vier minuten klinken verdacht veel als thrashmetal, minstens acht jaar voordat die muziekstijl als een apart genre zal worden erkend. Dan maakt Sabbath weer een halve draai, door deze magistrale compositie tijdens de afsluitende minuten in een prachtige folkballad om te toveren. Kant A eindigt met het bijna tien minuten durende Megalomania, dat eveneens een prachtige opbouw kent en net als Symptom Of The Universe tot mijn favoriete Black Sabbath-songs behoort.

Kant B kan het torenhoge niveau van de eerste plaathelft niet vasthouden, maar bevat genoeg kwaliteit en variatie om te voorkomen dat de aandacht verslapt. Op Thrill Of It All weet het combo hun gepatenteerde doommetalsound een opvallende groove mee te geven. Het woordloze Supertzar mixt machtige metalriffs met een klassiek koor en New Age achtige klanken. Deze track zal niet naar ieders smaak zijn, maar is wederom zijn tijd ver vooruit. Op de psychedelische single Am I Going Insane (Radio), die tekstueel naar de eerdere monsterhit Paranoid verwijst, krijgt de gitaar een minder prominente plaats toebedeeld en staan keyboards op de voorgrond. Het nummer gaat met duivels gelach over in het venijnige The Writ, een ruim acht minuten lange aanklacht van de bandleden tegen hun oude management, die wederom een sterke opbouw heeft.

Hoewel hun eerdere platen als Paranoid (1970) en Master Of Reality (1971) nóg beter zijn, behoort ook dit zesde werkstuk van de originele leden van Black Sabbath tot de verplichte leerstof van de beginnende heavy metalleerling. Ik wees er in het begin van deze recensie al op dat dit stukje vinyl inmiddels liefst zesendertig jaar oud is. Ik heb dan ook niet de illusie dat de magie van de eerste zes platen zal terugkeren, wanneer het legendarische viertal de belofte nakomt om in de loop van 2012 eindelijk weer een nieuw studio-album uit te brengen. Zowel de Heaven & Hell-cd The Devil You Know (2009) als Ozzy Osbournes laatste soloplaat Scream (2010) waren echter goed verteerbaar. Wie weet voegt de band op de komende reünietour naast de verplichte nummertjes bovendien een overwachte kraker als Megalomania aan de setlist toe. Daarom sluit ik af met een welgemeend: Welkom terug, Black Sabbath!

Tracklist:
1. Hole In The Sky
2. Don't Start (Too Late)
3. Symptom Of The Universe
4. Megalomania
5. Thrill Of It All
6. Supertzar
7. Am I Going Insane (Radio)
8. The Writ

Score: 91 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 27 november 2011

Meer Black Sabbath:

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van KoenM op 27-11-2011 om 19:38u
Score: 95 / 100

Ik ben het roerend met je eens. Dit is 1 van mijn favoriete metalplaten ooit. En werkelijk élke metalband en élk subgenre in de metal is schatplichtig aan de eerste 6 platen van Black Sabbath inderdaad!

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van Smetsar op 27-11-2011 om 22:46u
Score: 95 / 100

Ik vind dit de beste plaat van Black Sabbath. Helaas is deze plaat veel te onderschat en wordt ze vaak vergeten...

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van André Smoor op 28-11-2011 om 21:46u
Score: 95 / 100

Goede recensie, is voor mij zeker de beste plaat met Ozzy als zanger. Goede nummer. lekkere riffs (vooral Symptom of the universe) en goede teksten. Vooral Megalomania (gaat volgens mij over drugsgebruik) zal menig brave burger destijds de wenkbrouwen doen fronzen). Vooral als Ozzy SUCK ME schreeuwt. Klassieker

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 08:15u

Inderdaad een onderschat album. Het was in 78 mijn eerste kennis making met BS. Ik vind trouwens Technical Ecstasy die hierna kwam ook een klassieker en nog meer onderschat. Master Of Reality vind ik hun beste. Het probleem was ook denk ik dat in de jaren 70 vaak 2 keer per jaar een album uitkwam en je dan erg creatief moet zijn. Ik vind ook nog steeds dat de albums met Tony Martin erg onderschat zijn terwijl ze van een hoog kwaliteit zijn. Dit geld trouwens ook voor de albums met Glenn Hughes. En.... ook het album met Ian Gillan (optreden in Zwolle vonden mijn vrienden en ik in tegenstelling tot de pers erg goed) was erg goed alleen de productie was minder en de tijdgeest..?

Ik hoop dat ze nu weer een goed album uitbrengen. Ze kunnen het nog wel luister maar naar het laaste album van Iommi en Ozzy, echt te gek.

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 13:14u
Score: 70 / 100

Super album, maar mist helaas het rauwe randje die te vinden was op de eerste 2 platen.

"Lekker zacht, maar had der graag wat harde stukjes tussen"

Black Sabbath - Sabotage
Reactie van Cosmic op 07-12-2011 om 16:47u
Score: 90 / 100

Destijds nieuw voor 10 gulden(!) gekocht.
Midden in de winter en ook onder hevige invloed van genotsmiddelen.
Deze plaat is onsterfelijk voor mij.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.