Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Megadeth - Th1rt3en
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records

Megadeth - Th1rt3en

Het zijn spannende tijden voor de Megadeth fans en niet alleen omdat de band met Th1rt3en een bijzonder domme albumtitel heeft gekozen. Nee, we spreken hier allereerst over het eerste album sinds The World Needs A Hero waar oudgediende bassist Dave Ellefson weer op meespeelt en tevens de opvolger van Endgame, een album dat in mijn ogen een van de beste platen was die de band ooit heeft uitgebracht. Tot slot blijft ook de vraag of de hervonden interesse in het spelen van metal nog steeds aanwezig is.

Th1rt3en is een ander album dan Endgame in het opzicht dat de thrash invloeden dit keer een stuk minder aanwezig zijn. In plaats hiervan is de band gegaan voor een combinatie van verschillende soorten songs en stijlen. Dit betekent echter niet dat het album soft is gaan klinken of een terugkeer naar Risk is geworden, want de band klinkt tegelijkertijd uitzonderlijk fris en stevig. Zo heeft opener Sudden Death sterke riffs en vliegen de solo's je om de oren, terwijl Never Dead een lekker thrashend nummer is zoals we het graag van Megadeth horen. We The People had qua sound en thematiek perfect op United Abominations kunnen staan, terwijl Fast Lane weer een lekker speelse rock 'n' roll sound heeft. Ballads zijn er niet te vinden, maar in de vorm van het autobiografische 13 komt er wel een iets melodieuzere song voorbij waarin Dave zijn hart weer eens ouderwets uitstort.

Van tevoren was er al wat kritiek van de fans te horen dat er vier nummers op het album staan die reeds eerder zijn uitgebracht. Naast het voor Guitar Hero: Warriors Of Rock geschreven Sudden Death, hebben we ook Black Swan (bonustrack op United Abominations), Millenium Of The Blind (herbewerkte bonustrack van Youthanasia) en New World Order (van de Duke Nukem soundtrack). Misschien een ietwat simpele manier om een album te vullen, maar voor de mensen die geen interesse hebben om duurdere speciale edities of computerspellen aan te schaffen, is het toch fijn om de nummers nu op normale wijze op cd te hebben. Sterker nog, met uitzondering van het naar mijn mening ietwat saaie Black Swan klinken al deze nummers gewoon alsof ze van begin af aan op dit album hoorden te staan.

Wat ietwat jammer is, is het feit dat Dave Ellefson nergens echt de kans krijgt om zo uit te blinken als hij deed op nummers als Take No Prisoners en Peace Sells. Hij staat goed in de mix en heeft leuke partijen, maar een echt memorabele lick of solo krijgen we niet te horen. Gitarist Chris Broderick blijft wel een perfecte gitarist en vonkt bij iedere solo die hij uitvoert. Drummer Shawn Drover voelt zich ook duidelijk thuis op de drumkit en heeft een spetterende drumsound die de nummers fantastisch ondersteunen. De heer Mustaine zelf zingt net zoals op Endgame vrij laag, wat er in ieder geval voor zorgt dat hij in tegenstelling tot vroeger wel steevast zuiver klinkt, dit echter zonder ook maar een moment zijn eigen bijtende stijl te verloochenen.

In eerste instantie lijkt Th1rt3en een lichte tegenvaller omdat het album nergens zo fel en hard als Endgame is. Na meerdere luisterbeurten beginnen de nummers echter goed door te dringen en valt het toch op dat Mustaine nergens echt heeft gekozen voor makkelijke uitvluchten. De cd biedt veel variatie en klinkt, ondanks het feit dat de term thrash metal hier niet echt van toepassing is, alsnog erg stevig en is nog steeds op en top metal. Door enkele mindere nummer is het zeker geen Endgame, maar beter dan United Abominations vind ik hem absoluut wel. Dit album is het beste te vergelijken met het gevarieerde The System Has Failed, maar heeft dan net iets meer ballen door de stevigere productie. Een groeiplaat, maar dan heb je uiteindelijk weer een erg fijn product in je handen!

Tracklist:
1. Sudden Death
2. Public Enemy No. 1
3. Whose Life (Is It Anyways?)
4. We The People
5. Guns, Drugs & Money
6. Never Dead
7. New World Order
8. Fast Lane
9. Black Swan
10. Wrecker
11. Millennium Of The Blind
12. Deadly Nightshade
13. 13

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 27 oktober 2011

Koop dit album in

Meer Megadeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Damien op 28-10-2011 om 00:58u
Score: 65 / 100

Na Endgame een tegenvaller wat mij betreft, desondanks niet slecht :) Ik zal het wat meer luisterbeurten geven

Reactie van Bastiaan op 28-10-2011 om 04:28u
Score: 75 / 100

Lekker plaatje. Maar minder goed dan de twee voorgangers.

Reactie van Old Mhb op 28-10-2011 om 08:47u
Score: 70 / 100

Absoluut geen knaller zoals de voorgaande schijf.

Reactie van RoyACDC op 28-10-2011 om 12:03u
Score: 90 / 100

Super plaat! Nummers zijn iets minder thrash dan Endgame maar bieden veel tempo afwisselingen en riffs blijven dan ook makkelijk hangen!

Reactie van john op 28-10-2011 om 13:15u

Ik heb het album nog niet beluisterd, maar ik vindt dit een erg goede review
waar ik iets mee kan.

Reactie van Hendrik op 28-10-2011 om 17:46u
Score: 75 / 100

Inderdaad, goede review man! En ik volg je volledig, het is geen klassieker zoals Endgame maar hij luistert lekker weg en de nummers zijn interessant genoeg om meerdere luisterbeurten te blijven boeien. Ik haat ergens ook niet echt gedacht dat ze Endgame zouden overtreffen.. Maar hey, zolang Mustaine en co. kwaliteit als dit blijft afleveren ben ik een tevreden man.

Reactie van Metal Meepy op 28-10-2011 om 22:00u

Ik heb Mustaine heel hoog zitten, maar voor mij is dit toch wel een flinke tegenvaller op dit moment. Ik zal nog wat vaker luisteren, maar de eerste paar luisterbeurten nodigden mij eigenlijk niet uit tot _nog_ een luisterbeurt... en da's geen goed teken. Vooralsnog is geen enkel nummer me als fantastisch of memorabel bijgebleven. Ok, ik geef nog niet op (en ik hoop echt dat de reviewer gelijk heeft met zijn opmerking dat dit een groeiplaat betreft), maar ik vrees toch ernstig dat deze CD mogelijk geen deel gaat uitmaken van mijn collectie (en ik had toch echt al een plaatsje vrij gehouden...)

Reactie van nand op 29-10-2011 om 01:28u
Score: 90 / 100

GVD wat een lekkere plaat.
Wat nou slechter dan endgame. nee het is geen endgame maar dat betekend niet dat hij slechter is. ik vind megadeth op deze plaat lekker fris klinken. het is een goede afwisselende plaat geworden.

Als megadeth zulke platen blijft afleveren mogen ze van mij nog jaren doorgaan. hulde aam mustaine en co

Reactie van Een Metalfan op 31-10-2011 om 14:41u
Score: 90 / 100

ik ben de plaat nu voor de eerste keer aan het luisteren, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Ok, hij is niet zo hard als endgame, maar ik vind hem zeker wel goed. de plaat kent veel afwisseling, en daar hou ik van. Endgame was een beetje teveel van hetzelfde. In dat opzicht vind ik Th1rt3en al beter dan de voorige. Deze plaat gaat nog heel wat toeren draaien in mijn cd speler.

Megadave en co hebben uitstekend werk geleverd wat mij betreft.
m/ HEIL ]/[EGADET]-[ m/

Reactie van TesseracT op 04-11-2011 om 15:28u
Score: 75 / 100

Geen hoogvlieger maar klinkt gewoon lekker vertrouwd zoals ik van Megadeth verwacht. Leuke plaat.