Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Leaves' Eyes - Meredead
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records
Leaves' Eyes - Meredead
Bij het horen van de naam Liv Kristine zullen sommige mensen waarschijnlijk nog steeds aan Theatre Of Tragedy denken, maar voor een groeiende groep zal Leaves’ Eyes waarschijnlijk de eerste connotatie zijn. Dat is niet voor niets, want met deze groep heeft de voormalig Theatre Of Tragedy-zangeres inmiddels een aardige naam in de gothicmetalscene weten op te bouwen. Met name het sfeervolle debuutalbum Lovelorn was wat mij betreft een schot in de roos, maar ook met de hierop volgende platen Vinland Saga en Njord stak Leaves’ Eyes met kop en schouders boven veel genregenoten uit.

Met Meredead zijn we dus alweer toe aan het vierde album van Liv en haar mannen. Hoewel ik Njord een aardige plaat vond, speelde de band ook iets te zeer op veilig wat mij betreft. Het is daarom goed om te horen dat Meredead toch wel wat stijlwijzigingen laat horen. Natuurlijk is Leaves’ Eyes niet ineens death metal gaan spelen, maar de accenten zijn toch wat verlegd ten opzichte van Njord. Zo is de productie wat rauwer en ontkleed van de overdadige bombast die veel gothicmetalreleases tegenwoordig kenmerkt. Dat past ook behoorlijk goed bij de authentieke, dromerige, folkachtige sfeer van het album.

Meredead is namelijk vooral een ingetogen en sfeervol album geworden. De nummers zijn veel minder ‘volgepropt’ dan normaal is in dit genre en dat is dan ook een verademing. De grootste troef is echter nog altijd Liv Kristine zelf, die mij met haar zoetgevooisde stem vanaf de schitterende opener Spirits’ Masquerade weet in te pakken. Ook met nummers als Velvet Heart en de bijzonder fraaie cover van Mike Oldfield’s To France weet Leaves’ Eyes indruk te maken. Het prachtige, uitgeklede Mine Tåror Er Ei Grimme steunt zelfs volledig op haar gracieuze stemgeluid.

Hoewel het nieuwe album dus minder bombastisch klinkt dan Njord, wordt ook op Meredead gebruik gemaakt van een breed scala aan folkinstrumenten, zoals een doedelzak, viool, mandoline en zelfs een sleutelharp. Deze instrumenten worden echter op een natuurlijke en subtiele wijze ingezet, waardoor Meredead vooral een lekker dromerig album is geworden, dat ondanks zijn lengte van een uur geen moment verveelt. Een uiterst charmant schijfje.

Tracklist:
1. Spirits’ Masquerade
2. Étaín
3. Velvet Heart
4. Kråkevisa
5. To France (Mike Oldfield Cover)
6. Meredead
7. Sigrlinn
8. Mine Tåror Er Ei Grimme
9. Empty Horizon
10. Veritas
11. Nystev
12. Tell-Tale Eyes
13. Sorhleod (Bonus Track)

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 juli 2011

Koop dit album in

Meer Leaves' Eyes:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Leaves' Eyes - Meredead
Reactie van Een Metalfan op 13-07-2011 om 22:09u

best wel een prachtig album

Leaves' Eyes - Meredead
Reactie van Rob op 19-07-2011 om 12:59u
Score: 65 / 100

Na positieve reviews heb ik dit album een kans gegeven, en ik ben teleurgesteld.

Teveel saaie stukken erin, ondanks dat ik al geen spektakel verwachtte.
Tevens lijkt het erop dat Liv in veel nummer nauwelijks zingt, ik noem het liever veredeld praten.

Erg jammer.