Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Hammerfall - Infected
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Hammerfall - Infected
De dokter stapte uit de spreekkamer. Hij deed zijn lange witte jas uit, schudde zijn hoofd en keek somber mijn kant uit. Zijn blik sprak boekdelen, maar toch vroeg ik het hem. Wat is de diagnose? Even leek hij nog na te denken. Na een korte pauze somde hij zijn bevindingen op. De patiënt heeft te lijden aan een flink gebrek aan inspiratie, een mogelijk dodelijke vorm van zelfoverschatting, maar bovenal een ernstige identiteitscrisis. De stilte die volgde, werd al snel verbroken door luid gesnik. Een fan hield het niet meer en rende de zaal uit.

Na veertien jaar vond Hammerfall het dus wel eens welletjes en sloeg een andere muzikale richting in. Niet dat de veranderingen zo drastisch zijn, maar het verschil is duidelijk. De voorvechters van klassieke heavy metal hebben het moderne licht gezien. Het jammerlijke is vooral dat het melodieuze aspect sterk verwaarloosd is en dat doet een trouwe fan als ik best pijn. Klonk Hammerfall in het verleden nog lekker avontuurlijk met fantasythema’s, nu is het vooral klinisch door bijvoorbeeld ineens over zombies te zingen.

Joacim Cans is in ieder geval een stuk veelzijdiger geworden in het gebruik van zijn stem. Helaas doet het niet voorkomen dat de meeste songs vrij nietszeggend of zelfs vervelend zijn. Ik geloof niet dat ik Hammerfall zo ongeïnspireerd heb gehoord als op One More Time. Wat een saaie track, waarin tot vervelens toe het reffrein wordt herhaald. Aan het eind wordt het wel iets beter met nummers als Dia De Los Muertos en Let’s Get It On. De enige memorabele song van Infected is I Refuse. Deze bevat bijzonder fraaie zanglijnen en nog heerlijk ouderwetse gitaarpartijen.

Als je dan denkt dat de tweede helft nog goed is, wordt die gedachte bruut verstoord door afsluiter Redemption. Sowieso heb ik weinig met keyboardnummertjes, maar na een kleine minuut wordt er wel zo’n walgelijk dancedeuntje doorheen gegooid dat ik het niet meer kan afluisteren. Volgende keer zie ik graag Hector terugkeren, maar belangrijker, ook de echt memorabele songs. Infected is geen slecht album, maar vergeleken met het oude werk een behoorlijke stap terug.

Tracklist:
1. Patient Zero
2. Bang Your Head
3. One More Time
4. The Outlaw
5. Send Me A Sign
6. Dia De Los Muertos
7. I Refuse
8. 666 - The Enemy Within
9. Immortalized
10. Let's Get It On
11. Redemption

Score: 67 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 5 juni 2011

Koop dit album in

Meer Hammerfall:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 05-06-2011 om 19:08u

JAMMER.

Ik heb altijd graag naar ze mogen deltkunst

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 05-06-2011 om 19:10u

JAMMER.

Ik heb altijd graag naar ze mogen deltkunst

Hammerfall - Infected
Reactie van Bastiaan op 05-06-2011 om 19:15u

Inderdaad matige plaat...

Hammerfall - Infected
Reactie van Ed op 05-06-2011 om 20:09u

In het hele stuk zaag je het album af, om vervolgens in de laatse zin te zeggen: 'Infected is geen slecht album'. Maar het is inderdaad een klote plaat.

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 05-06-2011 om 20:28u

JAMMERfall.

Hammerfall - Infected
Reactie van Ruud op 05-06-2011 om 20:41u

@ Ed:

Ga asjeblieft geen woorden in mijn mond leggen. Wat ik in mijn review duidelijk probeer te maken is dat ik dit album een stuk minder goed vindt dan het voorgaande werk.

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 05-06-2011 om 21:03u

kut

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 06-06-2011 om 07:36u

HammerFall was 1 van mijn lievelingsbands... Maar dit album slaat idd nergens op.

Hammerfall - Infected
Reactie van Robster op 06-06-2011 om 09:29u

Ik vind hem best te pruimen. Ben blij dat ze na 8 platen eens iets anders proberen... hoef niet telkens dezelfde plaat te horen :-).

Hammerfall - Infected
Reactie van Iron Maiden op 06-06-2011 om 11:58u
Score: 73 / 100

Ik vind het een redelijk album, met een aantal goede nummers. Het is echter geen plaat die lang in mijn cd-speler zal blijven zitten.

Hammerfall - Infected
Reactie van pos op 06-06-2011 om 12:58u
Score: 60 / 100

Het is niet slecht te noemen hoor, maar het is gewoon dertien in een dozijn. En voor een band als Hammerfall is dat gewoon veels te mager. Zeer teleurstellend.

Hammerfall - Infected
Reactie van Jasper op 06-06-2011 om 14:34u
Score: 84 / 100

Ik vind het een uitstekend album, een van de besten die ze hebben gemaakt. Vooral Redemption vind ik geweldig.

Hammerfall - Infected
Reactie van john op 06-06-2011 om 17:04u
Score: 5 / 100

90% van de tekst gaat over hoe slecht dit album is, en dan toch zeggen dat het geen slecht album is. beetje vreemd toch ruud.

Het is gewoon een klote CD

Hammerfall - Infected
Reactie van Kees op 06-06-2011 om 21:47u
Score: 50 / 100

Jammer, maar niet zo jammer als de nieuwe morbid angel!

Hammerfall - Infected
Reactie van erik op 07-06-2011 om 10:35u
Score: 70 / 100

voor mij een redelijk album,vooral nr immortalized doet me denken aan albums als legacy of kings,niet?een prachtnummer,de rest is gewoontjes

Hammerfall - Infected
Reactie van jos op 07-06-2011 om 13:58u
Score: 6 / 100

Als het geen slechte CD is, dan is het een slechte resensie.

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 07-06-2011 om 20:53u

hallo alles goed??

Hammerfall - Infected
Reactie van Metaller op 10-06-2011 om 20:49u
Score: 85 / 100

Robster heeft gelijk!!!!

Hammerfall - Infected
Reactie van Een Metalfan op 13-06-2011 om 15:34u
Score: 80 / 100

Vind het album goed, net als voorgaande. Het thema is misschien veranderd, maar muzikaal niet echt veel. En dat van "Hammerfall heeft het moderne licht gezien" hoor ik helemaal niet terug in de songs. Deze mannen blijven gewoon de heavy metal spelen die ze al jaren spelen

Hammerfall - Infected
Reactie van BlazeDD op 02-02-2012 om 09:47u
Score: 84 / 100

Het is inderdaad een goed album! Live weet het zeker te overtuigen! En wie het er niet mee eens is, luister maar eens naar The Outlaw!