Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Scar Symmetry - The Unseen Empire
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Scar Symmetry - The Unseen Empire
Scar Symmetry mag met recht een van de leidende bands van de hedendaagse melodieuze death metal genoemd worden. Album na album weet deze band te overtuigen en zelfs het plotselinge vertrek van Christian Älvestam wist de motor van deze Zweedse sensatie niet te doen stilvallen, getuige het uitstekende Dark Matter Dimensions. Dat album betekende een eerste kennismaking met maar liefst twee nieuwe zangers die Älvestam moesten vervangen. Roberth Karlsson nam de grunts voor zijn rekening terwijl Lars Palmqvist de cleane vocalen verzorgde.

Op de negatieve reacties van enkele kniesoren na bleek die switch goed uit te pakken. De band klonk nog altijd fris en gretig en boette niets aan kwaliteit in. Met The Unseen Empire ligt sinds kort album nummer vijf in de schappen. De fans die vonden dat Scar Symmetry met het vorige album iets te zeer de melodieuze kant opging, zouden nog wel eens kunnen schrikken van The Unseen Empire. Met name opener The Anomaly is een van de meest toegankelijke en gelikte nummers die de band tot nu toe heeft gecomponeerd, maar tegelijkertijd is het onweerstaanbaar catchy. Ook nummers als Domination Agenda en The Draconian Arrival bevatten echter een flinke scheut melodie. Het zijn nummers waarin de cleane zang bovendien de bovenhand voert.

Toch is Scar Symmetry nog altijd in staat om zowel melodieus als stevig uit de hoek te komen, zoals het dynamische Extinction Mantra perfect illustreert. Hoewel het nummer een langzaam tempo heeft, zorgen de log hakkende riffs voor een zware ondertoon. Het hierop volgende Seers Of The Eschaton is behoorlijk wat progressiever met zijn spetterende gitaarwerk en tegendraadse drumritmes. Het zijn nummers die laten horen dat Scar Symmetry qua compositorische kwaliteiten nog altijd ver voor loopt op veel genregenoten. Als die nummers vervolgens ook nog uitstekend verpakt zijn door de transparante maar krachtige productie van Jonas Kjellgren, blijven er weinig minpunten over.

Hoewel de nummers op The Unseen Empire nét iets achterblijven bij het in mijn ogen sublieme Dark Matter Dimensions, is dit desondanks gewoon verplichte kost voor iedere fan van melodieuze death metal. Ik vind het in ieder geval indrukwekkend om te horen hoe gemakkelijk deze band het ene na het andere uitstekende album aflevert. Voor enkele puriteinen zal het wel weer te gelikt zijn, maar iedereen met een stel goede oren hoort gewoon dat hier weer kwaliteit wordt geleverd. Petje af!

Tracklist:
1. The Anomaly
2. Illuminoid Dream Sequence
3. Extinction Mantra
4. Seers Of The Eschaton
5. Domination Agenda
6. Astronomicon
7. Rise Of The Reptilian Regime
8. The Draconian Arrival
9. Alpha And Omega

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 april 2011

Koop dit album in

Meer Scar Symmetry:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Scar Symmetry - The Unseen Empire
Reactie van Laus op 27-04-2011 om 15:56u

Nog niet gehoord. Vond DMD erg sterk! Deze zal ook wel weer gaaf zijn.

Opmerkelijk dat DMD in de ene review wordt gekraakt en in de andere wordt gebraakt.

Scar Symmetry - The Unseen Empire
Reactie van Viridian op 27-04-2011 om 16:06u
Score: 78 / 100

Goede cd, baanbrekend en /of geweldig nou nee. Het is idd een cd waarbij je gemengde gevoelens krijgt. Hij gaat op zeker mij jaarlijst niet halen. 8- lijkt me ruim voldoende.

Scar Symmetry - The Unseen Empire
Reactie van D op 27-04-2011 om 16:29u
Score: 90 / 100

Erg sterk album, wat mij betreft een enorme vooruitgang sinds het voor mij persoonlijk minder goede album DMD. Vooral de vocals zijn enorm vooruitgegaan, de productie is kraakhelder en de nummers keren meer terug in de richting van HU en PBP. Jaarlijst materiaal voor mij

Scar Symmetry - The Unseen Empire
Reactie van matt op 27-04-2011 om 17:47u
Score: 85 / 100

nu een keer gehoord maar zeer sterk album die gaat nog wel meer rondjes draaien