Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Darkest Era - The Last Caress Of Light
Jaar van release: 2011
Label: Metal Blade Records
Darkest Era - The Last Caress Of Light
Folk en metal is of een uitstekende combinatie, of een behoorlijk rampzalige. Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af, want ik krijg altijd een vreselijke jeuk van polonaise folk metal. Aan de andere kant kan ik erg genieten van de goed doordachte muziek van bands als Sabbat (uk), Skyclad en Orden Ogan.

Het Noord-Ierse Darkest Era lijkt in dat laatste hokje te vallen, vanwege de serieuze songtitels, de gemiddelde tijdsduur ervan, de teksten en het artwork. Verwacht echter geen folkinstrumenten, maar wel de typerende opbouw en songstructuren. Ook de teksten hebben wel wat weg van klassieke, gezongen heldenepen. Hoe interessant de Keltische lyriek ook mag wezen, helaas slaagt Darkest Era er niet in om het ook leuk te vertolken.

De band mag dan wel een leuke aanpak hebben, de afwisseling is zodanig ver te zoeken dat ze misschien beter een EP hadden kunnen uitbrengen. De eerste zes tracks verschillen nauwelijks van elkaar. Op zichzelf zijn ze niet bijzonder interessant en dus is de aandacht snel weg. Jammer dat steeds hetzelfde tempo en dezelfde opbouw gebruikt wordt. Het heeft op het eerste oog veel weg van hun eilandgenoten van Primordial, zij het dat Darkest Era duidelijk in de traditionele metalregionen bivakkeert.

Het keerpunt komt pas op Poem To The Gael. Hierop klinkt de band echt geïnspireerd en doet het sterk denken aan While Heaven Wept. De laatste kanttekening moet ik plaatsen bij de stem van Dwayne ‘Krum’ Maguire. Een typisch geval van wel kunnen zingen, maar nergens kunnen overtuigen. Jammer, potentie heeft Darkest Era wel.

Tracklist:
1. The Morrigan
2. An Ancient Fire Burns
3. Beneath The Frozen Sky
4. Heathen Burial
5. Visions Of The Dawn
6. To Face The Black Tide
7. Poem To The Gael
8. The Last Caress Of Light Before The Dark

Score: 62 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 15 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]