Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Sparzanza - Folie à Cinq
Jaar van release: 2011
Label: Spinefarm Records
Sparzanza - Folie à Cinq
Dagenlang heb ik me af lopen vragen waarom ik de nieuwe cd van Sparzanza opgestuurd heb gekregen. Het artwork doet me helemaal niets. De muziek valt ver buiten mijn persoonlijke smaak, want pop metal is iets waar ik me totaal niet mee bezig houd. Iedere keer als ik Folie à Cinq draai, moet ik denken aan de populaire rockacts die MTV halen, wanneer ik toevallig eens voorbij zap. Internet doet wonderen, want meerdere malen wordt de link gelegd met stoner metal.

En aan de ene kant klopt dat ook wel. Op de MySpace van deze Zweedse band staat nog een aantal oude songs, die inderdaad behoorlijk stoner zijn. De stijlwisseling is ergens wel te begrijpen, want met deze muziek is geen vette boterham te verdienen. Sparzanza tekende een deal met Spinefarm Records en zal daar ongetwijfeld veel meer promotie mee krijgen.

Ondanks dat de muziek me niet trekt, moet ik bekennen dat het soms verdomd goed in elkaar zit. De riffs zijn soms vrij eenvoudig, maar het sterke zangwerk sleept de luisteraar moeiteloos mee. Temple Of The Red-Eyed Pigs is een uitstekende keuze als single en rockt er lekker op los. Alone With A Loaded Gun is dan weer zeer emotioneel en behoorlijk donker, maar wordt op sterke wijze ingekleurd door prachtige melodieën. Sparzanza gaat heel speels om met tempowisselingen en voegt op zeer effectieve wijze pianostukken aan de muziek toe. Enkele mindere songs als Mr Fish vallen daardoor nauwelijks op.

Sparzanza heeft het in zich om een bijzonder grote groep liefhebbers te trekken. Muzikaal valt het behoorlijk in het straatje van een band als Avenged Sevenfold, dus stond jij in 2006 daar ook op de Desselse weide van Graspop, dan is er een grote kans dat je dit ook goed gaat vinden. Ik speur vanaf nu weer verder naar echte stoner.

Tracklist:
1. Temple Of The Red-Eyed Pigs
2. Alone With A Loaded Gun
3. Mr Fish
4. Follow Me
5. Crone Of Bell
6. Phoenix Down
7. Night Of The Demons
8. Eyes Wide Shut
9. Hell Is Mine
10. Devil’s Rain
11. The Reckoning

Score: 86 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 2 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sparzanza - Folie à Cinq
Reactie van Marcel op 05-02-2011 om 10:55u

Ik bekijk net de video van Temple Of The Red-Eyed Pig, moet zeggen dat het eigenlijk best wel een voortzetting is van het vorige album. Ik zie persoonlijk gezien niet echt de vergelijking met Avenged Sevenfold, maar dat zal wellicht komen doordat ik echt gewoon niet kan luisteren naar die band. Ik kan ze eerder goed vergelijken met Soil of het meer recentere werk van Drowning Pool (ironisch genoeg dezelfde zanger).

Ik kan zelf nog geen score geven omdat ik alleen nog maar die video heb gehoord. Maar als het meer van hetzelfde is ben ik het behoorlijk eens met de score Ruud.

Sparzanza - Folie à Cinq
Reactie van Albert op 22-06-2011 om 09:53u
Score: 10 / 100

Ik vind Sparzanza echt steen-goed, Heb ze paar maandjes geleden ontdeky en nu alle albums gedownload, De zang samen met de riffs zijn voor mij een geliefde combinatie. Zeker een aanrader!