Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Solefald - Norrøn Livskunst
Jaar van release: 2010
Label: Indie Recordings

Solefald - Norrøn Livskunst

Je eigen ding doen, is belangrijk in de black metal. De eigenzinnige Noren van Solefald hebben dit tot hun levensmotto verheven dus wat dat betreft niets nieuws onder de zwartblakerende zon. Een ander bekend fenomeen in het black metalgenre is het conceptalbum: een album dat een samenhangend geheel vormt, draaiend rondom een centraal thema . Voor de reviewer is zo'n conceptalbum erg fijn omdat hij zijn verhaal er dan aan op kan hangen.

Zowel wat betreft het 'eigen ding doen' als qua 'conceptalbum' heeft Solefald een gruwel van een hellekind ter aarde gebracht. De nieuwste telg in de discografie van Solefald is namelijk dusdanig divers dat over elk nummer welhaast een review apart geschreven kan worden.

Neem nou bijvoorbeeld zo'n nummer als Stridsljod, (Blackabilly). Toegegeven dat de titel enorm goed gekozen is om een beeld te vormen van wat u kunt verwachten, is het toch wel even met de oren klapperen. Met kinderlijke eenvoud wordt er afgewisseld tussen rockabilly en traditionele black metal. Dit komt nog het meest in de buurt van een band als Finntroll of Korpiklaani. Vrolijke, upbeat black metal met een vleugje folk dus. Maar dat wordt dan opgevolgd door Eukalyptustreet. Een ruim negen minuten durende meerstemmige ballad die op speelse wijze hier en daar wat doomachtige black naar binnen smokkelt. En ik betrap me er op dat ik toch bijna een nummer voor nummer review aan het schrijven ben. Is er dan geen eenheid? Is er geen samenhang?

Nou, het is even zoeken, maar jawel, er zijn overkoepelende eigenschappen te vinden. Bijna alle nummers zijn in het Noors behalve Waves Over Vallhalla (An Icelandic Odyssey Part 3). Dat is in het Engels ingezongen en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Het Týr-achtige folkgehalte wordt aangevuld met smerige snelle black metal en dat verdoezeld gelukkig de gebrekkige uitspraak. Die genoemde aanvulling brengt ons bij een andere grote gemene deler. Hoewel men genregewijs werkelijk alle kanten uitslingert, is black metal toch het steeds weer terugkerende thema.

U, als oplettende kritische lezer heeft natuurlijk zelf de conclusie al wel getrokken dat we hier te maken hebben met een avant-gardistisch ingestelde black metalplaat. Precies zoals Solefald eigenlijk al wel bekend stond, maar op deze nieuwe schijf doen ze er nog eventjes een schepje bovenop. Het mag bekend zijn dat dit simpelweg niet aan iedereen besteed is, en u weet, als u tot hier aan geboeid was door de beschrijving van de muziek, dat u deze plaat sowieso moet gaan kopen en u eenvoudig moet laten meevoeren in dit absurdistische, muzikale avontuur dat Norrøn Livskunst heet.

Tracklist:
1. Song Til Stormen
2. Norrøn Livskunst
3. Tittentattenteksti
4. Stridsljod (Blackabilly)
5. Eukalyptustreet
6. Raudedauden
7. Vitets Vidd I Verdi
8. Hugferdi
9. Waves Over Vallhalla (An Icelandic Odyssey Part 3)
10. Til Heimen Yver Havet

Score: 88 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 23 november 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]