Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Elvenking - Red Silent Tides
Jaar van release: 2010
Label: AFM Records
Elvenking - Red Silent Tides
Elvenking is altijd al een beetje een dolende band geweest. Debuterend met Heathenreel trokken ze behoorlijk de aandacht: zo'n mix van folkmuziek en powermetal was nog niet eerder gehoord. Bewondering steeg en verwachtingen groeiden, maar de band heeft dat nooit helemaal waar kunnen maken. Het lukte niet met een andere zanger, het lukte niet met de terugkeer van de oude zanger en ook een stijlwisseling naar melodieuze death haalde weinig uit. Het akoestische Two Tragedy Poets (...And A Caravan Of Weird Figures) kon hooguit een aardig experiment genoemd worden.

Klinkt vrij somber, niet? Gelukkig heeft Elvenking het met Red Silent Tides weer helemaal te pakken. Het is een tijd geleden dat ik zo'n sprankelend, energiek en divers album heb gehoord. Weg zijn de grunts, vergeten zijn de monotone riffs en laaggestemde gitaren. Ook de powermetal en folk zijn ietwat naar de achtergrond gedrongen. Elvenking kiest tegenwoordig voor hardrock! Bewijsstuk #1: What's Left Of Me. Ook in Those Days, The Play Of Leaves en Possession wordt duidelijk dat het allemaal niet zo snel meer hoeft. Damnagoras' zang gaat nog maar sporadisch de hoogte in, maar blijft uniek.

Spontaan denk ik even aan Edguy, die dezelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Mocht je een beetje angstig van al die veranderingen worden, dan kun je altijd nog naar het vertrouwd klinkende Runereader of Your Heroes Are Dead luisteren. Verder worden in The Last Hour lustig invloeden gekopieerd van de oude Children Of Bodom, maar het maakt allemaal niet uit. Het klinkt vet, het werkt.

Is Red Silent Tides het album dat Heathenreel kan doen vergeten? Nee. Daarvoor is Heathenreel te uniek en Red Silent Tides te verschillend. Gelukkig is dat ook niet de opzet van de band. Met hun hele discografie laat de band merken dat ze doet wat ze wil, daarbij zoveel mogelijk plezier hebbend. Dit album is daar de eerste écht succesvolle vrucht van. Vergeet hem vooral niet te plukken.

Tracklist:
1. Dawnmelting
2. The Last Hour
3. Silence De Mort
4. The Cabal
5. Runereader
6. Possession
7. Your Heroes Are Dead
8. Those Days
9. This Nightmare Will Never End
10. What's Left Of Me
11. The Play Of The Leaves

Score: 90 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 7 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Nicolas op 08-10-2010 om 15:55u

Je denkt aan Edguy? oeh dan is het nix voor mij, de laatste Edguy vond ik veel te soft worden

Reactie van Wob op 08-10-2010 om 19:04u

melodieuze death?...

Reactie van tankard op 09-10-2010 om 18:24u

op het eerste gehoor geweldige schijf terug van de heren
punten volgen binnekort

Reactie van Een Metalfan op 10-10-2010 om 17:17u

Het enige positieve aan deze (LTD) release, is dat het de demo "To Oak Woods Bestowed" bevat. Ik had toch echt iets anders verwacht, zeker toen ze zo goed op weg waren met Two Tragic Poets.

Reactie van peter op 19-02-2015 om 19:13u
Score: 50 / 100

dit is me veel te soft,alemaal,plus zoin stem iriteeerd me te veel.