Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Tristania - Rubicon
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records

Tristania - Rubicon

Tristania heeft een paar rumoerige jaren achter de rug. In 2007 kwam het laatste album van de gothic metalband uit. Na de release van Illumination ging het echter fout en verliet zangeres Vibeke Stene, het gezicht en de stem van Tristania, de band. Later stapten ook een viertal andere bandleden om uiteenlopende redenen op. Het gevolg is dat alleen Anders Høyvik Hidle en Einar Moen nog over zijn van de oorspronkelijke line-up.

Met een onherkenbare bezetting is het nieuwe Rubicon opgenomen. Is album nummer zes de zwanenzang van de ooit zo populaire Noren of juist het begin van een nieuw tijdperk?

Fans van de band hoeven zich niet ongerust te maken, want ondanks de vele interne veranderingen klinkt Tristania nog steeds als Tristania. De ‘nieuwe’ zangeres, Mariangela Demurtas, schittert op Rubicon van begin tot eind. Hoewel er bij haar aantreden toch benadrukt werd dat Demurtas geen reïncarnatie van Stene is, klinkt ze op verschillende momenten toch enigszins als haar voorganger. Ze hanteert niet de klassieke zang, maar komt met haar slepende zanglijnen in een aantal songs toch heel dicht in de buurt van wat Stene bijvoorbeeld op Illumination liet horen. De Italiaanse is een getalenteerde zangeres en gezegend met een warm stemgeluid, wat ze bij uitstek laat horen in het krachtige Protection.

Demurtas hoeft de klus niet alleen te klaren. De kracht van Rubicon schuilt in de vele verschillende soorten zang die gehanteerd worden. Of het nu gaat om de rustige nummers of het wat ruigere werk, Tristania kan precies de zang leveren waar een nummer om vraagt. De weemoedige klanken van Østen Bergøy, de cleane zang van Kjetil Nordhus (ex-Green Carnation), de grunts van Hidle en de vrouwelijke vocalen; Tristania had voor de opnames voldoende wapens ter beschikking om een gevarieerde plaat te maken en is daar dan ook ruimschoots in geslaagd.

Het is jammer dat Bergøy op Rubicon voor het laatst te horen is. De man, onlangs vader geworden van een tweeling en daardoor niet meer in staat om zijn muzikale avontuur voort te zetten, heeft een bijzondere stem die lange tijd een perfecte toevoeging was. Toch zullen de Noren het in de toekomst met de nieuwe bezetting moeten rooien. Rubicon maakt echter duidelijk dat liefhebbers van de band niet hoeven te vrezen. Muzikaal is er niet heel veel veranderd en Demurtas is een uitstekende zangeres die de band verder kan helpen. Dit kleurrijke album is daar het eerste bewijs van.

Tracklist:
1. Year Of The Rat
2. Protection
3. Patriot Games
4. The Passing
5. Exile
6. Sirens
7. Vulture
8. Amnesia
9. Magical Fix
10. Illumination

Score: 85 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 3 september 2010

Meer Tristania:

Tristania - Rubicon
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2010 om 15:09u

IK
WIL
VIBEKE!

Tristania - Rubicon
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2010 om 16:05u

Deze ia wel lekker. Maar Vibeke was echt een geil wijf!

Tristania - Rubicon
Reactie van Een Metalfan op 18-04-2011 om 22:41u

Ik verwachte een dikke tegenvaller maar dit album is best aardig. Niet het meest hoogstaande plaatje maar zeker waard om een keer te luisteren.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.