Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Children of Bodom - Something Wild
Jaar van release: 1997
Label: Spinefarm Records
Children of Bodom - Something Wild
Tot mijn grote schrik zag ik dat het debuut Something Wild van deze geweldige Finse band nog niet was voorzien van een recensie op Metalfan. Something Wild is ondanks dat velen anders denken samen met Follow the Reaper mijn favoriete COB album. Op dit album klinkt de band nog echt puur. Rauwer dan op de latere albums, al is melodie volop aanwezig. Wel is Children of Bodom op dit album nog echt een death / black metal band. Ze leunen nog niet zo zwaar op keyboards en ook blastbeats zijn zelfs nog te vinden op het album. Zeven nummers vullen dit geweldige album en ik zal ze één voor één nader belichten.

Het album opent met het korte , maar onwijs lekkere nummer Deadnight Warrior dat word ingeleid door een sample van de film IT. Beukende drums, het geweldige gitaarwerk van Alexi 'Wildchild' Laiho, keyboardsolo's en die typische COB koppigheid ; dit nummer heeft het allemaal in zich. Natuurlijk is de band op de latere albums zeker gegroeid, maar wat je hier hoort, daar is nog niet zo zwaar aan gesleuteld.

In The Shadows is dan het daaropvolgende nummer. Een lange song die veel complexiteit herbergt. Stevige riffs , de kenmerkende rauwe krijsen en grunts van Alexi en enkele blastbeats sieren dit sterke nummer. Wederom is die echte puurheid nog aanwezig en is deze song wederom een stuk directer en meer straight in your face. Prachtige song met wereld solo.

Wat dan volgt is een soort Tweeluik. Twee losse nummers met allebei dezelfde naam. Alleen dan met part 1 of 2 achter zich. Red Light in my Eyes , zo heten bij de nummers. Allereerst dus Part 1. Een nummer dat op zich niet echt heel bijzonder is, maar één van de meest spectaculaire en geweldige overgangen kent die ooit zijn gespeeld in een metal song. In een concertzaal zou dit een heuse mosh pit ontketenen en doormiddel van de zware death metalen riffs, sterke pakkende melodieën heeft men ook nog eens oor voor detail. Part 2 dan . Een stuk melodieuzer dan zijn beukende voorganger, maar zeker niet minder. Smakelijke gitaarpartijen en met meer achter in de mix een betoverend toetsentapijt van meester keyboarder Janne Wirman. Die ingrediënten maken het tot een topper. Sommige melodische stukken refereren even terug aan de The Shining demo, maar dan veel beter gespeeld en met een uitstekende ruwe productie.

Mijn favoriete Children of Bodom song gaat dan op nummertje 5 van start. Één van de meest bekende COB songs zeker en vaak een publieksfavoriet. Ik heb het natuurlijk over Lake Bodom. Vanaf de meesterlijke gitaar / keyboard opening in het begin tot de brute schreeuw aan het einde weet men hier op geslaagde wijze melodieuze death metal met symfonische black metal te combineren. Vooral de drums en de mooie melodieën zijn een enorm pluspunt. Klasse!

Het hardste nummer van het album The Nail behoort ook zeker tot het rijtje 'meest favoriete COB nummers' van mij. Geweldige gitaarpartijen, duister keyboard geweld en gekwelde zang brengen dit nummer naar een hoog niveau. Met name een stukje lead gitaar in het midden van het nummer maakt deze song heel erg pakkend. De 6 minuten worden volgebeukt met uiterst technische precisie en het is dan ook absoluut genieten.

Helaas is nummer 7 Touched by the Angel of Death alweer het laatste nummer. Opnieuw een prachtige song . Sterke riffs en onmenselijk goede solo's, dat is waar het hier allemaal om draait. Tevens is de zang hier voornamelijk black metal gericht en is het tekstueel nogal duister. Nadat het nummer is beëindigd komt er naar 3 minuten nog een keyboard stuk langs van Janne. Heerlijk sfeervolle afsluiting.

Vreemdgenoeg waren er maar een paar teksten in het boekje afgedrukt. Alexi gaf als reden dat die teksten of te persoonlijk waren, of dat hij gewoon maar wat schreeuwde. Dat laatste lijkt me overigens sterk.
Zelfs toen konden ze het al. Een enorm veelbelovende band was Children of Bodom in de tijd van Something Wild. Momenteel al uitgegroeid tot een wereldband die z'n gelijke nauwelijks kent. Als je alle albums al hebt behalve deze , dan is het zaak dat je ook echt naar de platenzaak rent om dit album te scoren. Ontzettend goed album en doet zeker niet onder voor de pas verschenen kraker Hate Crew Deathroll

Tracklist
1. Deadnight Warrior
2. In the Shadows
3. Red light in My Eyes part 1
4. Red light in My Eyes part 2
5. Lake Bodom
6. The Nail
7. Touched by the Angel of Death

Score: 91 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 29 april 2003

Meer Children of Bodom:

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Een_Metalfan op 30-04-2003 om 00:45u
Score: 95 / 100

Volgens mij is er over "Hatebreeder" ook nog geen review. (tenminste niet volgens de search) Be my guest :)

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Een_Metalfan op 30-04-2003 om 09:35u
Score: 90 / 100

toch wel ;) gewoon een slechte zoekfunctie

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Ktulu op 30-04-2003 om 15:07u
Score: 92 / 100

Een geweldig album zonder twijfel. Zaterdag ga k ze zien. Ben benieuwd. :-)

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Een_Metalfan op 30-04-2003 om 19:57u

Mijn favoriete Bodom album. Ik ga ze zondag zien in Tilburg. Hell Yeah!!

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Wolfgard op 30-04-2003 om 20:46u
Score: 92 / 100

Ik heb ze afgelopen zaterdag dus gezien in Podium Hardenberg. Erg vet...na de tijd had ik dus een interview. Gave lui, goede antwoorden, verwacht dat binnekort op Metalfan.nl Wolfgard

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van shagrath op 01-05-2003 om 12:32u
Score: 93 / 100

Goeie recensie. Als het even kan kom ik zondag ook, als het nog niet is uitverkocht. Something wild is toch mijn favoriete album. Dat komt voornamelijk door hun live album. Ik heb hem, toen het album in Japan uitkwam, meteen aangeschaft. Zeer goeie live opnames.

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van Een_Metalfan op 01-05-2003 om 19:10u
Score: 98 / 100

ik was de score vergeten

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van David Mulder op 26-05-2007 om 20:47u
Score: 80 / 100

Zeker een geweldig album! Je voelt duidelijk nog de underground sfeer. Voor de mensen die dit nog niet hadden ontdekt: de keyboard solo na Touch Like Angel Of Death is niet gespeeld door Janne, maar door Alexi en Alexander (voormalig gitarist) in een dronken bui.

Children of Bodom - Something Wild
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-06-2009 om 11:24u
Score: 89 / 100

Goed debuut, maar hatebreeder en follow the reaper waren nog ietsje beter.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.