Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Avantasia - The Wicked Symphony
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Avantasia - The Wicked Symphony
In 2001 en 2002 verraste Tobias Sammet – de frontman van de Duitse power metal-formatie Edguy - de metalwereld met The Metal Opera Pt. I en II, twee uitstekende symfonische power metal-albums die onder de naam Avantasia het levenslicht zagen. Beide albums stonden vol schitterende composities en konden buigen op een indrukwekkend scala aan gastmusici en –zangers. Na een stilte van zes jaar verscheen in 2008 het derde album The Scarecrow, dat nogal wisselend werd ontvangen, maar zich na verloop van tijd ontpopte tot een prima opvolger.

Sammet heeft de afgelopen periode echter absoluut niet stil gezeten. Sterker nog: hij heeft zó veel materiaal gecomponeerd dat het over twee schijfjes verdeeld moest worden. Al direct valt op dat er behoorlijk wat werk in het geheel is gaan zitten. De speciale box waarin beide albums verschijnen ziet er indrukwekkend uit en het artwork is schitterend – en al bijna een reden op zichzelf om de albums aan te schaffen. Uiteindelijk gaat het echter om de muziek.

Op het eerste deel uit het nieuwe tweeluik - The Wicked Symphony – zit het met die muzikale component gelukkig wel goed. Er wordt voortvarend gestart met de epische, ouderwetse opener The Wicked Symphony, die het meest direct teruggrijpt op de eerste twee albums. Met het korte, opzwepende Wastelands en Scales Of Justice volgen wederom twee prima nummers. Met name het laatst genoemde nummer, met een glansrol voor Tim – The Ripper – Owens, is uitstekend. Verder staat er een aantal pakkende midtempo-nummers op dit album. Zo is Dying For An Angel een prima midtempo-nummer met een catchy refrein. Ook Runaway Train en Crestfallen zijn sterke nummers, waarbij het laatstgenoemde een voor Avantasia-begrippen redelijk duister geluid heeft.

Uiteindelijk levert Avantasia met The Wicked Symphony een verrassend sterk album af. Verrassend snel ook, gezien de zes jaar die tussen de vorige twee albums zat. Desondanks is dit geen geval van haastige spoed geweest, want dit album bevat geen enkele filler. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit album het jaarlijstje van menig power metal fan zal eindigen.

Tracklist:
1. The Wicked Symphony
2. Wastelands
3. Scales Of Justice
4. Dying For An Angel
5. Blizzard On A Broken Mirror
6. Runaway Train
7. Crestfallen
8. Forever Is A Long Time
9. Black Wings
10. States Of Matter
11. The Edge

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 juni 2010

Koop dit album in

Meer Avantasia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Avantasia - The Wicked Symphony
Reactie van Bas op 28-06-2010 om 18:12u
Score: 90 / 100

uh....dit was een tweeluik he....beetje karig verhaaltje maak je er van. Had wel iets uitgebreider gemogen...de toevoegingen van ondermeer Jorn Lande en Michael Kiske mogen er bijvoorbeeld echt zijn!! Het zijn twee platen waar iets meer moeite aan besteed had mogen worden.

Avantasia - The Wicked Symphony
Reactie van Rik op 28-06-2010 om 18:47u

Dit is de recensie van het EERSTE deel van het tweeluik. Van deel 2 volgt een aparte review. Niet zo overhaast conclusies trekken dus ;)

Avantasia - The Wicked Symphony
Reactie van ZardoZ op 29-06-2010 om 16:24u
Score: 55 / 100

Ik vond het vorige Avantasia album en ook deze niets bijzonders en heb vooral het gevoel dat er geteerd wordt op de goede naam die is opgebouwd met de eerste twee platen. Er blijft bij mij helaas niets in positieve zin "hangen", ik noem dit daarom "sky radio metal". Als het opstaat klinkt het allemaal best aardig, maar na afloop ben je alweer vergeten wat het was.

Avantasia - The Wicked Symphony
Reactie van Richard666 op 29-06-2010 om 23:09u
Score: 70 / 100

Lang blijft het inderdaad niet hangen, maar ik vond het toch wel erg degelijk allemaal. Leuke gastbijdrages en een prima plaatje dat best eens lekker weg kan luisteren.