Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Soulfly - Omen
Jaar van release: 2010
Label: Roadrunner Records
Soulfly - Omen
Als er iets niet in het woordenboek van Max Cavalera voorkomt is het wel ‘sabbatical’. Al ruim vijfentwintig jaar is hij constant bezig met touren, schrijven en opnemen. Het zou daarom ook vreemd zijn als we in 2010 niks van hem zouden horen. En natuurlijk is dat ook niet het geval. Geheel volgens schema levert hij Soulfly-album nummer zeven af. Omen is de opvolger van de indrukwekkende oorlogsverklaring Conquer, in mijn optiek de beste plaat tot nu toe. Het is een moeilijke klus om die te overtreffen, maar aan Max kan je een dergelijke uitdaging wel overlaten.

En de uitdaging is deels geslaagd. Omen is weliswaar niet zo goed als de voorgaande twee platen, maar het is ‘gewoon’ weer een uitstekende Soulfly-plaat geworden. Het herkenbare geluid van de band zit er weer dik bovenop, zonder dat het gaat vervelen. En daar ligt toch weer de kracht van Soulfly. Max heeft de versnellingspook duidelijk gevonden, wat ten goede komt van de houdbaarheid. Hierdoor is het een oprolbaar en hapklaar eindproduct geworden, wat bestand is tegen menige luisterbeurten.

Altijd zijn er weer de nodige terugkerende elementen op de plaat, zoals het instrumentale Soulfly VII en de gastbijdrages. Deze keer is de keus gevallen op Tommy Victor (Prong) en Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan) voor Lethal Injection en Rise Of The Fallen. En dat is een schot in de roos gebleken. Met de vocale inbreng van beide heren zijn beide nummers eigenlijk de beste van het hele album. Met name laatstgenoemde track is een knaller van jewelste: een heerlijk opzwepend nummer dat nu al garant staat voor totale chaos in de concertzalen.

Echte missers ontbreken op deze plaat. Toch slaat de solo bij opener Bloodbath & Beyond de plank nogal mis, omdat deze de snelheid uit het nummer haalt. Ook mag Max qua teksten nog altijd weinig aanspraak maken op de titel ‘Dichter des Vaderlands’, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van hem.

Natuurlijk is er wederom niks nieuws onder de zon op dit album. Je verwacht Soulfly en je krijgt Soulfly. Maar wel één in uiterste topvorm. Hoewel het mij niet over de gehele lengte omver blaast, is het een waardig opvolger geworden van Conquer. Omen is een herkenbare en oerdegelijke plaat, waar de liefhebbers gewoon weer gelukkig van kunnen worden. Soulfly klinkt in ieder geval weer sterker dan ooit.

Tracklist:
1. Bloodbath & Beyond
2. Rise Of The Fallen
3. Great Depression
4. Lethal Injection
5. Kingdom
6. Jeffrey Dahmer
7. Off With Their Heads
8. Vulture Culture
9. Mega-Doom
10. Counter Sabotage
11. Soulfly VII

Score: 80 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 16 mei 2010

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulfly - Omen
Reactie van kaaas op 17-05-2010 om 10:45u
Score: 85 / 100

Niet mee eens,hij is beter dan de vorige plaat. Alle platen waren beter dan de vorige. Hier hoor je dergelijk het oude van max in terug.
Dus ik vind hem beter dan conquer!

Soulfly - Omen
Reactie van grindman op 19-05-2010 om 15:39u
Score: 85 / 100

super goeie cd!!!!!

Soulfly - Omen
Reactie van tankard op 10-06-2010 om 13:06u
Score: 70 / 100

ik vind dit album een lichte teleurstelling tov van het vorige album daar was ik helemaal gek van,beste nummers zijn megadoom en great depression die klinken zoals soulfly hoort te klinken

Soulfly - Omen
Reactie van schalken70 op 11-09-2010 om 18:22u
Score: 99 / 100

rammen