Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Leverage - Circus Colossus
Jaar van release: 2009
Label: Spinefarm Records
Leverage - Circus Colossus
Het Finse Leverage pakt uit door met Circus Colossus het derde album uit hun carriere uit te brengen. De cd's Tides en Black Fire gingen dit album voor. Hoewel de kritieken op de eerste twee cd's dik in orde zijn, is het de band helaas nog niet gelukt om buiten Finland potten te breken. Naar mijn weten is het er ook nog niet van gekomen om een live-show buiten de grenzen te geven. Zanger Pekka Heino is misschien wel een bekende. Hij zingt bij Brother Firetribe, het AOR-project waar Nightwish-gitarist Emppu Viorinen ook onderdeel van uitmaakt. Een tournee van Nightwish met Leverage in het voorprogramma zou daarom wel te regelen moeten zijn, lijkt me. Succes gegarandeerd, want Sonata Arctica en After Forever konden na tournees met Nightwish ook lekker gaan oogsten.

De muziek ligt prima in het straatje van Nightwish vanwege de dik aangezette bombastische aanpak. Ook andere landgenoten als Sonata Arctica en Evergrey (ok, Zweedse band en dus geen landgenoot) zijn namen die voorbij komen. Typische Scandinavische melodieuze power metal dus, met de gebodene kwaliteit die we inmiddels wel gewend zijn vanuit die regionen. Opener Wolf And The Moon blijft goed in je hoofd steken, maar wat daarna volgt is wat lastiger te behapstukken. Soms liggen de lagen keyboards en gitaarmelodieën er zo dik bovenop, dat er wel meerdere luisterbeurten nodig zijn alvorens een goede indruk van het totaalplaatje te krijgen. Daarna is het alsnog genieten van mooie werkjes als de vlotte afsluiters Prisoners en Broken Wings. Ook het heavy Metal... ehm, Movie Gods mag niet onvermeld blijven.

Het is Leverage net niet gelukt om een eigen smoel te creëren. Daarvoor mist de cd net die ene kraker. Maar de negen nummers weten genoeg te boeien zonder een deja vu gevoel te krijgen. Het uitstekende geluid, het vakmanschap van de individuele muzikanten en het vermogen met avontuurlijke nummers te komen en toch compact te blijven, zorgen ervoor dat de band net boven de middenmoot van het genre uitsteekt Een eventuele tournee met Nightwish zou wat mij betreft gerechtvaardigd zijn.

Tracklist:
1. Rise
2. Wolf and the Moon
3. Movie Gods
4. Worldbeater
5. Rider of Storm
6. Legions of Invisible
7. Revelation
8. Don't Keep Me Waiting
9. Prisoners
10. Broken Wings

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 30 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van dirk op 12-01-2016 om 20:01u

de link naar de site is fout