Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Fu Manchu - Signs Of Infinite Power
Jaar van release: 2009
Label: Century Media Records
Fu Manchu - Signs Of Infinite Power
Fu Manchu? Dat klinkt haast als een lekker chinees afhaalmenu waar je ook nog sambal bij krijgt. Dit zou natuurlijk heel goed kunnen. Toch heb ik het hier over de band Fu Manchu uit Southern California (U.S.A.) die bekend staat om haar stoner-grunge-core.

Fu Manchu is te vergelijken met een goed functionerende dieselmotor, om maar eens een metafoor te gebruiken. Net als een dieselmotor gaat de band Fu Manchu heel wat jaren mee en is men inmiddels toe aan haar tiende album Signs Of Infinite Power. Voor wie niet bekend is met de muziek van Fu Manchu, deze klinkt als een combinatie van Queens Of The Stone Age, Son Of Sam en Corrosion Of Conformity.

Ik ken het derde album van de band (In Search Of uit 1996) en ik ben de band de laatste jaren uit het oog verloren. Signs Of Infinite Power had wat mij betreft net zo goed in 1996 uitgebracht kunnen zijn, want het album heeft ongeveer dezelfde sound en vibe als destijds. Als er al verschillen zijn dan is het wel dat het nieuwe album net ietwat punkier klinkt, terwijl op het oudere werk de focus net iets meer gericht is op stoner. Weer een overeenkomst met de dieselmotor die, zoals U allen weet, bekend staat om haar constante output.

Signs Of Infinite Power bevat tien nummers die voorzien zijn van een uitstekende productie en goede verstaanbare vocalen. De nummers liggen behoorlijk in het verlengde van elkaar, alleen het tempo is bij het ene nummer net wat hoger dan bij het andere. Het is hierdoor wel lastig om enkele echte uitschieters aan te wijzen. Op dit moment blijven bij mij de nummers El Busta (een heftig beukend en punky nummer dat behoorlijk veel weg heeft van de muziek van Son Of Sam) en Steel Beast Defeated (voorzien van een simpele maar zeer effectieve riff) het beste hangen. Maar dat zou volgende week weer net iets anders kunnen zijn.

Kortom, Signs Of Infinite Power is een prima en degelijk album en laat Fu Manchu op haar best horen. De echte fans kunnen dit album blindelings aanschaffen en twijfelaars zullen ongetwijfeld over de brug getrokken worden als ze het album een kans geven.

De naam Fu Manchu is overigens gepikt van een personage die in het begin van de vorige eeuw bedacht werd door schrijver Sax Rohmer. Over de personage Fu Manchu zijn tig boeken geschreven en films gemaakt. Volgens Wikipedia is Fu Manchu een kwade genius en de personificatie is van het “gele kwaad”. De muziek van Fu Manchu is echter niet te vergelijken met de persoon Fu Manchu, want zo gevaarlijk en opvallend is de muziek nu ook weer niet. Hoeft ook niet, maar het is maar dat je het weet!

Tracklist:
1. Bionic Astronautics
2. Steel Beast.Defeated
3. Against the Ground
4. Webfoot Witch Hat
5. El Busta
6. Signs Of Infinite Power
7. Eyes x 10
8. Gargantuan March
9. Take It Away
10. One Step Too Far

Score: 80 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 19 november 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Cosmic op 26-11-2009 om 10:01u
Score: 80 / 100

Helemaal mee eens.
Zoemt lekker weg.