Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Indukti - IDMEN
Jaar van release: 2009
Label: InsideOut Music
Indukti - IDMEN
Indukti heeft het de luisteraar nooit eenvoudig gemaakt en dat wordt maar weer eens aangestipt op IDMEN, het tweede volledige album van de Poolse band. S.U.S.A.R. uit 2004 was vooral een mooie plaat vanwege de hemelse gastzang van Mariusz Duda, maar op deze nieuwe cd bewijst het gezelschap ook zonder zijn stem prima uit de voeten te kunnen.

De Polen trakteren ons wederom op een serie aan instrumentale hoogstandjes, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de viool. Het instrument vormt geen gimmick, maar maakt op een bijzondere manier deel uit van een goed uitgewerkt geheel. Dat betekent dat er niet enkel wordt uitgehaald met een paar catchy vioolmelodietjes. Het vioolspel is zeer dominant en creëert in veel gevallen een heerlijk dromerig effect. Het contrast dat de band hiermee neerzet is bijzonder, want de overige muzikanten spelen nog altijd zeer stevige metal met een progressieve inslag. Het lange en zware Sansara is zo'n complex nummer, waarin werkelijk alle registers worden open getrokken. Opvallend is wel dat er iets meer de nadruk is komen te liggen op het gitaarspel. De logge riffs van Maciej Jaœkiewicz en Piotr Kocimski worden op een smaakvolle wijze gecombineerd met het hemelse vioolspel van Ewa Jab³oñska.

De plaat is verder vooral instrumentaal, maar hier en daar duiken wederom enkele gastzangers op. Het spannend gecomponeerde Nemesis Voices is dankzij de vocalen een uiterst sterk nummer geworden. Natuurlijk is niet alles even mooi, want af en toe wil de band net wat teveel. Op een paar momenten duikelen de muzikanten haast over elkaar heen, vanwege de complexe partijen. Het is slechts een kleine smet op dit prettig geproduceerde album. Nu maar hopen dat de band dankzij de platendeal met InsideOut eens wat meer erkenning krijgt. De originele invalshoeken die Indukti kiest verdienen beslist meer bijval. Liefhebbers van progressieve rock en metal mogen deze sfeervolle plaat dan ook zeker niet missen.

Tracklist
1. Sansara
2. Tusan Homichi Tuvota
3. Sunken Bell
4. And Who's The God Now?!...
5. Indukted
6. Aemaet
7. Nemesis Voices
8. Ninth Wave

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 augustus 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]