Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2021

Behemoth - Zos Kia Cultus (Here And Beyond)
Jaar van release: 2003
Label: Avantgarde Music
Behemoth - Zos Kia Cultus (Here And Beyond)
Voor diegene die het nog niet wisten, het gezelschap Nergal, Inferno en Havok hebben een nieuw album uit, genaamd Zos Kia Cultus. Als ik me niet vergis is dit het 12de album van deze heren. Of dit album een waardige opvolger is voor de voorgaande meesterwerken zal ik in deze review zetten.

Horns of Baphomet, zo luid de titel van de opener van het album. Het begin van het nummer begint met een soort van intro die langzaam aan over gaat tot het zware gitaar en drum spel. Een geslaagde opener zou ik zo zeggen, niet te hard en ook zeker niet te traag.

Daarna volgen Modern Iconoclasts en Here And Beyond, met een wat gelijkaardig begin. In vergelijking tot het vorige nummer zijn deze 2 wat zwaarder, er is dus goed gekozen in welke volgorde de nummers geplaatst werden om een goeie overgang te hebben.

Daarna volgt As Above So Below, een pracht van een nummer (staat zelfs in mijn top 5 aller tijden!). Om het geheel nog wat mooier te maken is er naar het einde toe van het nummer een stop, waarna het na 4sec. opnieuw begint.

Daarna is er Blackest of the Black, een stevig nummer met een pracht van een refrein. Daarna is er Hekau, een soort tussendoortje in het album, het is een nummer met alleen de vocalen van Nergal, Inferno en Havok met een Egyptische tekst (de uitleg is te vinden in het boekje) om daarna weer over te gaan naar het zware werk, namelijk The Harlot of the Saints.

Ik ga niet beginnen met alle nummers te ontleden. Probeer het album eens uit en je zult het met me eens zijn dat het een waar meesterwerk is, en zeker een waardige opvolgen van Thelema 6 en Satanica. Het artwork alleen al maakt het de moeite waard om het album te kopen, zeker als je de Limited Edition binnen huis haalt, daar heb je een uitklapbaar doosje met telkens een afbeelding erop (van een duivel die een christen doorspietst, een afbeelding van Baphomet, ...) Behemoth is bijlange nog niet uitgedooft en staat zeker aan de top in hun genre.

Tracklist:
1. Horns of Baphomet
2. Modern iconoclasts
3. Here and beyond
4. As above so below
5. Blackest of the black
6. Hekau
7. The harlot of the saints
8. No sympathy for fools
9. Zos Kia Cultus
10. Fornicatus benefictus
11. Typhonian soul zodiack
12. Heru ra ha let there be might

Score: 95 / 100

Reviewer: Morgoth
Toegevoegd: 10 maart 2003

Koop dit album in

Meer Behemoth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Wolfgard op 10-03-2003 om 19:30u
Score: 69 / 100

doe mij maar de oude platen zoals Satanica enzow... het nieuwe werk is te death metal georienteerd en daar hebben we wel genoeg bands van. De style van de vroegere platen was uniek

Reactie van summoner op 10-03-2003 om 23:09u
Score: 90 / 100

Wolfgard, Behemoth ging meer de death metal kant op met Satanica. Zelfs Pandemonic Incantations liet al zware Death Metal invloeden horen. De eerste reeks platen waren inderdaad goede Black Metal, maar de huidige Behemoth vind ik ook erg sterk.

Reactie van Een_Metalfan op 11-03-2003 om 14:23u
Score: 90 / 100

Zos Kia Cultus is echt een heel sterk album, kan zich zeker meten met zn 3 voorgangers.. mijn favoriet blijft eigenlijk pandemonic incantations..

je zegt trouwens dat dit het 12e album is, maar in feite is dit "slechts" het 9e: -The Return Of The Northern Moon -From The Pagan Vastlands -And The Forests Dream Eternally -Sventevith (Storming Near The Baltic) -Grom -Pandemonic Incantations -Satanica -Thelema.6 -Zos Kia Cultus

verder wil ik niet zeikerig zijn hoor, mijn complimenten voor de review..

Jaymz

Reactie van trooper op 24-08-2004 om 02:13u
Score: 92 / 100

zeker evengoed als de oudere cd's maar dan anders. Perfecte combinatie van brutale metal en melodie en tekstueel ook van hoog niveau. mijn favorieten zijn As above,so below, Horns ov baphomet en Blackest ov the black

Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 22-05-2009 om 16:18u
Score: 92 / 100

Ik hou van black metal maar ik vind het death metal werk van behemoth ook beter. Afijn, geniaal album, ideale plaats om te starten als je nieuw bent en m'n favoriet na Thelema. 6

Reactie van DedicatedSATANist ! op 08-06-2011 om 20:32u

Yeah , GREAT album from start to finish ! !
NO SYMPATHY FOR FOOLS ! ! ! ! !

Reactie van DedicatedSATANist ! op 19-06-2011 om 18:25u

Why is there no review for SATANICA ? !
Different than ZOS KIA CULTUS , but a very good album ! ! ! ! !