Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Jorn Lande - Spirit Black
Jaar van release: 2009
Label: Frontiers Records
Jorn Lande - Spirit Black
Afgelopen juni bracht Jorn zijn laatste, tegenvallende album Lonely Are The Brave uit, waarop met name de composities zorgden voor een uitgebluste indruk. Volgens meneer Lande zelf is dit album "een crossover tussen The Duke en Lonely Are The Brave. Dat belooft in ieder geval een verbetering, en de vraag die dan rijst is of wij dat als luisteraars óók zullen vinden...

Het titelnummer belooft veel goeds; een schitterend nummer wat tussen Coverdale (van dat stigma komt -ie nooit meer af, vrees ik) en Dio in hangt. En ik moet toegeven, het klinkt allemaal weer een stuk frisser dan op het vorige album. Volgens Jorn komen vele nummers uit een rijke verzameling demo's die de heren in de loop der jaren hebben gemaakt, kortom, het lag allemaal al op de plank om geperfectioneerd te worden zonder te verzanden in geëxperimenteer.

Uit die rijke historie komt onder andere City Inbetween, wat hij nog in 1995 opnam samen met Ronnie LeTekro van TNT in een band namens Vagabond. Dat hoor je, want het is een beetje de vreemde eend in de bijt op dit album. Voor de rest is Lande een beetje meer de classic rock kant opgegaan, wat je o.a. goed hoort op Rock And Roll Angel. Net als de titeltrack is een nummer als het Rainbow-achtige Burn My Flame een pareltje als het gaat om de stijl zoals wij allen Jorn willen horen.

Jorn is op dit album goed bij stem en overtuigender dan op het voorgaande album wat hij afleverde. Ik vind het gitaarwerk wat minder spetterend (minder nadrukkelijk in de mix en wat vlak), en dat is eigenlijk het enige minpuntje wat ik kan ontdekken. Het saaie Tarja Turunen-nummer I Walk Alone is door Jorn opgelapt tot een aanvaardbaar nummer en helaas moet mijn promo de Thin Lizzy-cover The Sun Goes Down ontberen (die komt alleen op de eerste limited edition digipack persing). Maar de algemene indruk is weer positief. Jorn fans, verheug uzelf !

Tracklist:
1. Spirit Black
2. Below
3. Road Of The Cross
4. The Last Revolution
5. City Inbetweeen
6. Rock And Roll Angel
7. Burn Your Flame
8. World Gone Mad
9. I Walk Alone (Tarja Turunen cover)
10. The Sun Goes Down (limited edition bonus)

Score: 85 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 1 juni 2009

Koop dit album in

Meer Jorn Lande:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van VADERNL op 02-06-2009 om 20:24u

hmmmm....en benieuwd...
Jorn is als solo artiest een stuk minder aangenaam en spannend om te beluisteren dan in een band als Masterplan.

zijn solo werk wordt steeds saaier en voorspelbaarder.
( ook The Duke was saai vergeleken met een plaat als Worldchanger imho )

Ik blijf sceptisch maar zal deze even een luisterbeurt geven.

Reactie van Kees op 09-06-2009 om 20:16u
Score: 60 / 100

Ik was een Jorn-fan bij Masterplan, als solo artiest maakt hij saaie muziek. Dit voelt een beetje aan als het solo-album van Tim Owens. Goede stem, saaie muziek.

Reactie van René op 13-10-2009 om 18:45u
Score: 88 / 100

Lekkere rock met een uitmuntende zanger die niet gaat krijsen... nee, top album

Reactie van Gullan op 02-01-2013 om 12:57u

How is it that just anybody can crteae a blog and get as popular as this? Its not like youve said anything incredibly impressive more like youve painted a quite picture more than an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, right here. But do you seriously think that you can get away with adding some pretty pictures and not actually say something?VA:F [1.9.7_1111]please wait...VA:F [1.9.7_1111](from 0 votes)