Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Arch Enemy - Tyrants Of The Rising Sun - Live In Japan (dvd)
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Arch Enemy - Tyrants Of The Rising Sun - Live In Japan (dvd)
De tweede dvd van de Zweedse melodieuze death metal iconen staat geheel in het teken van het land van de rijzende zon: Japan. Het eerste gedeelte bestaat uit twintig live tracks, geschoten in Tokyo, en het tweede bevat bonusmateriaal in de vorm van een minidocumentaire en een tweetal videoclips.

Concert

Arch Enemy (AE) heeft, nodeloos te zeggen, de nodige live ervaring, dit uit zich in vlekkeloos spel en een prima podiumpresentatie. De laatste studioplaat, Rise of the Tyrant, loopt als een rode draad door de setlist maar de band heeft rekening gehouden met de setlist van de vorige dvd, Live Apocalypse. Hits zoals My Apocalypse, I Will Live Again en Revolution Begins ontbreken wel, maar worden niet gemist, want naast dat het niet de meest indrukwekkende nummers zijn, bevat Arch Enemy’s oevre meer dan genoeg kwaliteitsongs.

De setting op de bühne oogt vrij sober, al lopen de mannen en vrouw wel in hun gebruikelijke podiumoutfit rond; de mannen in zwart met rode band om de arm en Angela Gossow in het wit. Veel camera’s zijn er niet opgesteld, en dat mag een pluspunt heten in vergelijking met de (te) flitsende montage van Live Apocalypse. De bandleden, hun spel, de zaal en het publiek worden allemaal uitstekend in beeld gebracht. Ook het geluid is subliem, al zal het vast en zeker opgepoetst zijn in de studio, want zó helder zal het in de zaal niet geklonken hebben. Over de band zelf echter niets dan lof, ze spelen retestrak.

AE houdt de vaart er in en Angela verzandt niet in oeverloos gewauwel. Zelfs als er ruimte is voor solospots blijft het interessant en duurt dit vooral niet te lang. Gitaristen Christopher en Michael Ammot mogen even soleren alsmede drummer Daniel Erlandsson. Christopher en Daniels spelen hun gedeelte zeer vakkundig in maar Michael’s minute of fame weet niet te overtuigen, wellicht had hij zijn dag niet. Een kleine smet op een verder uitstekende videoregistratie, zowel qua spel, geluid, camerawerk en setlist.

Bonusmateriaal

Allereerst is er een veertig minuten durende documentaire, al doet dat de naam wel erg veel eer aan, het heeft meer weg van een videodagboek. Daarin vertellen de bandleden hoe Japanse fans tegen hen aankijken en hoe zij de muziek beleven. Daarnaast laten enkele Japanners zich uit over de opkomst van AE in Japan, maar wie dat precies vertellen blijft onduidelijk - fans? promoters?. Sommige shots hadden de eindfase niet mogen halen, maar er zijn nog wel leuke dingen, zoals wanneer Michael in een spelletjeshal zijn eigen Nemesis niet kan spelen met Guitar Hero. Naast de documentaire staan er nog twee clips op van het laatste album: Revolution Begins en I Will Live Again. Leuk maar karig, die hadden ze beter in de setlist kunnen opnemen.

Zoals gezegd, een uitstekende live registratie van een band in bloedvorm, een bij vlagen vermakelijke documentaire en twee videoclips. Al met al een prima document.

Tracklist:
1. Intro / Blood on Your Hands
2. Ravenous
3. Taking Back My Soul
4. Dead Eyes See No Future
5. Dark Insanity
6. The Day You Died
7. Christopher Solo
8. Silverwing
9. Night Falls Fast
10. Daniel Solo
11. Burning Angel
12. Michael Solo (Incl. "Intermezzo Liberté")
13. Dead Bury Their Dead
14. Vultures
15. Enemy Within
16. Snowbound
17. Shadows and Dust
18. Nemesis
19. We Will Rise
20. Fields of Desolation / Outro

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 27 mei 2009

Koop dit album in

Meer Arch Enemy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Vogel. op 27-05-2009 om 19:57u
Score: 85 / 100

Heerlijke dvd :) Mis zelf ook wat nummers maar ik vind het dat ook wel weer vet om 'Night Falls Fast' en 'Shadows and Dust' live te zien (die ze de afgelopen twee keer in NL niet speelden)

Reactie van tankard op 04-06-2009 om 16:42u

waar de fuck staat bury me an angel,beast of man,diva satanica,the immortal??het beste van arch enemy mankeert enkel die commerciele brol met angela staat er op

Reactie van Bastiaan op 04-06-2009 om 16:55u

Twee daarvan staan dus al op Live Apocalypse. En tsja, ook ik geef de voorkeur aan het Liiva tijdperk, maar goed, daar is niets aan te doen, we zijn nu eenmaal alweer ongeveer tien jaar verder.

Reactie van Will op 04-06-2009 om 21:25u
Score: 80 / 100

Die "commerciële brol" is dus schijnbaar de muziek die de Japanners leuk vinden. Verder is dit een prima dvd.