Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-01-2021

IXXI - Elect Darkness
Jaar van release: 2009
Label: Candlelight Records
IXXI - Elect Darkness
Het Zweedse IXXI (Romeins voor 09/11) begint de laatste jaren een aardige reputatie op te bouwen in de black metal scene. In 2007 verscheen het aardige, maar in mijn ogen toch wat wisselvallige debuutalbum van deze heren, en twee jaar later hebben de heren een contract bij het prima label Candlelight Records en levert men met Elect Darkness alweer album nummer drie af. Aan inspiratie geen gebrek dus, zo lijkt het, maar blijft de kwaliteit ook gewaarborgd?

Met de mysterieus klinkende opener Underworld wordt dit nieuwe album in ieder geval goed begonnen. Ook de overige – overwegend in midtempo gespeelde – nummers zitten muzikaal gezien behoorlijk in elkaar, maar toch heeft deze band in mijn ogen één groot minpunt: de zang. Noem het een kwestie van smaak, maar het zwakke gerochel van frontman Totalscorn klinkt mij simpelweg niet overtuigend genoeg in de oren. Met name Beyond The Rupture slaat daardoor wat mij betreft de plank nogal mis. Qua gitaarwerk verdient de band echter wel weer een compliment: een nummer als Northern Floods rockt als de neten, zonder daardoor commercieel te klinken.

Ik lees dan ook regelmatig vergelijkingen met het latere werk van Satyricon, hoewel IXXI dan steevast als wat duisterder wordt omschreven. Toch snijdt die vergelijking mijns inziens niet echt hout. Hoewel beide bands de nodige black ‘n’ roll invloeden in hun muziek verwerken, klinkt het latere werk van Satyricon in mijn ogen veel gedisciplineerder, compacter en krachtiger. IXXI moet het toch meer van een bezwerend, slepend midtempo-sfeertje hebben en doet mij dan ook meer denken aan een band als Khold dan aan Satyricon.

Met een degelijke zanger zou IXXI best nog eens hoge ogen kunnen gooien. Nu blijf ik echter met een tweeslachtig gevoel achter. Elect Darkness is al met al een aardig album geworden, dat echter zeker geen echte topper in het genre is geworden.

Tracklist:
1. Underworld
2. Western Plagues
3. Southern Tribes
4. Sinrush
5. Beyond The Rupture
6. Elect Darkness
7. Enthusiasm
8. Eastern Minions
9. Northern Floods
10. Vindicator
11. A Bitter Lesson

Score: 73 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 14 april 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

IXXI - Elect Darkness
Reactie van marcosjarco op 14-04-2009 om 15:52u

Hahaha, ik vindt de zang bij 99.9% van alle black metal bands een groot minpunt. En verkleedpartijtjes zijn op zich wel leuk maar, als je je zelf dan ook nog eens zo ontzettend serieus neemt spoor je niet goed.

IXXI - Elect Darkness
Reactie van DD op 14-04-2009 om 16:58u

Heren van de redactie, de MySpace-link klopt niet.

IXXI - Elect Darkness
Reactie van Sanguis op 14-04-2009 om 22:41u
Score: 85 / 100

Ik ben het op het muzikaal vlak helemaal eens met je review Erik, maar integenstelling tot jou (en het is zoals je zei een kwestie van smaak) kon de zang mij juist wel bekoren en vind het een redelijk sterk punt in de muziek.

IXXI - Elect Darkness
Reactie van Wout op 20-04-2009 om 22:48u

Ik vindt... en dan praten over serieus nemen :)