Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Helel - A Sigil Burnt Deep Into The Flesh
Jaar van release: 2009
Label: Debemur Morti Productions

Helel - A Sigil Burnt Deep Into The Flesh

De combinatie Frankrijk en black metal levert met enige regelmaat spetterende successen op, maar ook met afgeleide vormen als industrial black metal kan men in dit land uitstekend uit de voeten. Het was alweer een jaar of twee geleden dat ik voor het laatst een industrial black metalalbum uit dit land hoorde, dat van een uitzonderlijk niveau was. Tijd voor de volgende dus. Net als toen komt de verrassing uit een onverwachte hoek, namelijk van een nieuwe band, Helel. Hun debuut is de een half uur durende EP A Sigil Burnt Deep Into The Flesh.

Vrij snel na het starten van de cd, bekruipt je het gevoel dat deze muziek ook uitstekend vol te houden zou zijn, was het een volledig album geweest. Helel doet namelijk precies wat je van een industrial black metalband verwacht, namelijk openen met een sfeerzetter en vervolgens keihard knallen. Rauwe, Franstalige vocals worden aan alle kanten voorbij geraasd door een tsunami van drumcomputergeweld. Bizarre gitaarriedels, harde maar melodieuze stukken en elektronisch aandoende samples maken het plaatjes bijzonder compleet.

Na een paar minuten agressief knallen, laat Helel horen dat A Sigil Burnt Deep Into The Flesh niet alleen maar dat is. Bij industrial black metal verwacht je natuurlijk ook een flinke lading mysterie en dat komt ruim aan bod in het titelnummer en het overige werk. Creepy exotische deuntjes, episch aandoend synthesizergeluid en klassieke zang begeleid met blaasinstrumenten piepen af en toe door al het geweld heen, maar komen slechts zelden op de voorgrond terecht, dankzij de dominerende zang. Ondanks deze afwisselende stukjes, is A Sigil Burnt Deep Into The Flesh een spiraal van gedoseerd geweld, die pas met het slotnummer definitief stopt.

Hoogtepunten zijn dan ook die momenten waarop de band even alle remmen los gooit en hard en dwingend opbouwt naar een krachtexplosie en deze na enkele momenten razen, heerlijk uit laat lopen in een melodieus en mysterieus einde. Het omgekeerd is echter ook mogelijk, in een nummer als This Is Hel(e)l, dat in feite één groot razend hoogtepunt is, afgewisseld met korte, bizarre intermezzo’s. Als je nu denkt dat je het allemaal wel gehoord hebt, dan maak je een grondige inschattingsfout. In het slotstuk gaan alle remmen nog meerdere keren los en met zoveel snelheid en agressie dat het ronduit genieten is. Kom maar op het die full length!

Tracklist:
1. Mass Destruction / Mass Alienation
2. A Sigil Burnt Deep Into The Flesh
3. This Is Hel(e)l
4. Cosmos Is Out Of Order

Score: 94 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 1 april 2009

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.