Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Misanthrope - IrremeDIABLE
Jaar van release: 2008
Label: Season of Mist
Misanthrope - IrremeDIABLE
Na de prima albums 1666..Theatre Bizarre, wat alleen een verschrikkelijk slechte productie had, en Visionairre uit midden jaren ’90 is ondergetekende deze band een beetje uit het oog verloren. Zo af en toe kwam er nog weleens een nummer van latere albums ter oren maar zoveel indruk maken als op eerder genoemde albums deed het niet meer. Of dit kwam door het hoge 'Franse' gehalte van deze band, de vele line-up wisselingen of iets anders, feit is in ieder geval dat Misanthrope, buiten Frankrijk, nooit echt de doorbraak heeft beleefd die ik ze met Visionairre zeker had toegedicht.

Of ze dat met hun negende album IrremeDIABLE, een conceptalbum over Charles Baudelaire, wel gaat lukken valt te betwijfelen. Nog steeds is de instrumentbeheersing van met name bassist Jean-Jacques Moréac buitensporig goed. Muzikaal is er met de bombastische, progressieve en melodieuze deathmetal met af en toe een black randje ook zeker niets mis. Deze is zowel agressief als melodieus en technisch, en de eerste paar nummers Les Retourneurs De Pierres, Phénakistiscope en L'Infinie Violence Des Abîmes klinken behoorlijk overrompelend. Het enige probleem is dat het album na verloop van tijd wat verzand in een opeenstapeling van ideeën, riffs, keyboardlijntjes, blastbeats en aparte loopjes. Iets dat veroorzaakt wordt door de te lange speelduur van 70 minuten. Natuurlijk hebben latere nummers als Ixion en 1857 nog hun momenten, maar het gevoel blijft mij bekruipen dat als men een twintigtal minuten van de speelduur had afgesnoept men een veel beter album had gehad.

Fans van Dark Tranquility, Septic Flesh en Moonspell, die daarnaast niet allergisch zijn voor de Franse taal en op zijn tijd behoorlijk expressieve zang zouden dit in ieder geval eens een kans moeten geven.

Tracklist:
1. Les Retourneurs De Pierres
2. Phénakistiscope
3. Les Limbes
4. Le Passager Du Hasard
5. L'Infinie Violence Des Abîmes
6. Prodigalité
7. Le Dandy De Bohème
8. Fantasia Artificielle
9. Le Maudit Et Son Spleen 10. Plaisirs Saphiques
11. Névrose
12. 1857
13. Ixion
14. L'Oracle De La Déchéance
15. LXXXIV L'IrréméDIABLE

Score: 75 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 5 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]