Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Jaar van release: 2009
Label: Indie Recordings
Wardruna - Gap Var Ginnunga
Geitenhoorns, boomstammen en vlammen, wat hebben deze op het oog totaal verschillende dingen met elkaar gemeen? Nou niet veel. Maar ze vormen wel de basis voor het album Gap Var Ginnunga van Wardruna, het project van Einar Kvitrafn Selvik, beter bekend als Kvitrafn, drummer van Gorgoroth.

Wardruna werd in 2002 opgericht door Kvitrafn met het idee om eens wat anders te doen dan anders. Kvitrafn wilde gebruik maken van een muzikale expressie en bijzondere instrumenten waarvoor in bands als Gorgoroth, Jotunspor en Sahg geen ruimte was. Bovenal moest Wardruna een plek worden waar Kvitrafns passie voor het Noorse paganisme en runen gecombineerd kon worden met muziek. Het resultaat is Gap Var Ginnunga, het debuutalbum van Wardruna. Een album gevuld met folk en ambient, muziek die werkelijk nergens mee vergeleken kan worden.

Verwacht met Gap Var Ginnunga dus absoluut geen black metal-album. Sterker nog, verwacht ook geen metal-album. Zelfs de deelname van Gaahl, eveneens Gorgoroth, maakt van Wardruna geen metal-project. Niettemin is dit album zeer, zeer het beluisteren waard. Al is het alleen om boomstammen in actie te horen.

De sfeer van dit album is ongekend. Het is het eerste album in de zogenaamde Runaljod-trilogie en elk album zal een muzikale interpretatie geven van de runen van de Elder Futhark, het oudste runenalfabet. Om dit te realiseren worden historische, soms zelfgemaakte, instrumenten ingezet. Voorbeelden daarvan zijn oude drums van elandhuid, mondharpen en de zogenaamde viking fiddle. Alsof dit allemaal nog niet speciaal genoeg is, worden ook nog minder orthodoxe instrumenten ingezet zoals bomen, stenen en vuur. Lindy Fay Hella, Gaahl en Kvitrafn zorgen voor de vocalen.

Al met al zorgen deze speciale ingrediënten ervoor dat Wardruna een album neerzet dat zijn gelijke niet kent. Gap Var Ginnunga is een reis door de geschiedenis, door de natuur en het Noorse paganisme. Maar enkele opmerkingen zijn ook op zijn plaats: ondanks de grote originaliteit van het concept, is het gevaar wel dat het album eentonig wordt. De plaat doet vooral goed dienst als achtergrondmuziek of als muziek voor een uitgebreide meditatiesessie (of iets anders waarvoor je in trance kan raken).

Niettemin ben ik erg te spreken over Wardruna’s debuut. Ik ben persoonlijk heel benieuwd hoe de volgende albums in de Runaljod-trilogie zullen klinken. Als er een grotere variatie in de muziek te horen is, voorspel ik grootse dingen voor Wardruna. En dat zonder runen te raadplegen...

Tracklist:
1. Ár var alda
2. Hagal
3. Bjarkan
4. Løyndomsriss
5. Heimta Thurs
6. Thurs
7. Jara
8. Laukr
9. Kauna
10. Algir - Stien klarnar
11. Algir – Tognatale
12. Dagr

Score: 87 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 19 januari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Reactie van iron_dennis op 19-01-2009 om 13:43u

Dit album ga ik z.s.m. in huis halen!

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Reactie van Utje op 23-01-2009 om 21:08u
Score: 95 / 100

Zeker de moeite waard. Heb wardruna nu al een tijdje gevolgt en ben blij dat dit eindelijk uit is gebracht.

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Reactie van Ratt op 12-02-2009 om 23:24u
Score: 7 / 100

Buiten dit album om Ik heb het niet zo op met Gaahl.

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Reactie van Ratt op 12-02-2009 om 23:26u
Score: 70 / 100

De score moet 70 / 100 zijn......vergat een nul :-)

Wardruna - Gap Var Ginnunga
Reactie van Henry op 07-08-2009 om 19:17u
Score: 80 / 100

mooi en zeer sterk album
zeker de moeite waard