Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Moody (Evanescence) - 41
  • Christopher Bradley (Beneath The Massacre) - 39
  • Luis Moya (Poema Arcanus) - 48
  • Morie "Heath" Hiroshi (X Japan) - 54
  • Steve Riley (L.A. Guns) - 66
  • Steven Adler (Guns N' Roses) - 57

Vandaag overleden:
  • Rhett Forrester (Riot) - 1994
Review

Memory Garden - Carnage Carnival
Jaar van release: 2008
Label: Vic Records
Memory Garden - Carnage Carnival
Het Zweedse Memory Garden heeft na jaren radiostilte weer van zich laten horen. Tussen 1996 en 2000 heeft de band drie uitstekende albums op haar naam gezet, de single Marion volgde in 2004. Memory Garden’s stijl is een combinatie van power en doom metal, en daar zijn Zweden goed in. Natuurlijk denk je dan gelijk aan doom grootheid Candlemass, maar Memento Mori en Abstrakt Algebra zijn bij uitstek bands die zich in het verleden hebben geprofileerd met stevige doomriffs en krachtige powermetalvocalen. Beste vertegenwoordiger van deze metalstijl lijkt gitarist Mike Wead te zijn, die naast zijn activiteiten met King Diamond, ook betrokken is geweest bij alle voorgaande bands. Als co-producer en voormalig bandmaat van gitarist Simon Johansson is zijn aanwezigheid bij Memory Garden ook hier te voelen.

Met Carnage Carnival gaat de band muzikaal gezien verder waar ze gebleven waren. De nummers zijn mid-tempo, zijn opgebouwd met logge gitaarpartijen en worden ingevuld met de heldere zang van Stefan Berglund. Zo op het eerste gehoor lijkt er echter gekozen te zijn voor een meer powermetalgerichte aanpak, met een grote rol voor de zang in de refreinen. Deze formule pakt per nummer eigenlijk verschillend uit. Zo isEndless Fear een stevig en melodieus nummer met overtuigende zang, maar is de coherentie zoek en zijn de zanglijnen mislukt bij The Downfall. De zang is over het algemeen krachtig, maar soms wat benepen en een aantal refreinen zijn wat uitgemolken en kazig. Doominvloeden zijn er gelukkig nog genoeg. Zo is Dominion neerslachtig en deinend, en begint Beggars Anthem met een wel erg eenvoudige riff, maar wordt gaandeweg aangevuld met mooie gitaarmelodieën. Ondanks de zeker aanwezige kwaliteiten van de bandleden, weten de meeste nummers niet helemaal te overtuigen. Pas tegen het eind van de plaat laat Memory Garden met A Dark Embrace eindelijk zien wat ze in huis hebben. Een nummer met een oervette riff en krachtige bijpassende zang en gitaarleads, waardoor de muziek toch nog behoorlijk van de grond komt.

Carnage Carnival is een leuke plaat in het genre, maar zal maar bij weinigen een bijzondere indruk achterlaten. Terugkijkend is het jammer dat de band het niet wat meer over de ‘epic’ doom-kant heeft gegooid, want met die aanpak hebben ze in het verleden een aantal boeiende albums gemaakt. Zo is het album Verdict of Posterity instrumentaler en steviger, met overtuigende emotionele zang. Het is dus zeker aan te raden om de oudere albums van Memory Garden eens op te snorren.

Tracklist:
1. Carnage Carnival
2. The Bitter End
3. Dominion
4. Endless Fear
5. Beggars Anthem
6. Another Night
7. The Downfall
8. The Beast Within
9. A Dark Embrace
10. Nameless

Score: 73 / 100

Reviewer: Teun
Toegevoegd: 26 november 2008

Memory Garden - Carnage Carnival
Reactie van VATERNL op 26-11-2008 om 21:41u
Score: 90 / 100

Niet echt met de review eens.

De CD moet even inweken maar dan heb je ook wat. De Nummers zijn lekker afwisselend, heerlijke zanglijnen door een goede zanger en de gitarist strooit heerlijk rond met vette riffs en super solo's die allemaal perfect in de nummers passen. Over de gehele linie is dit album meer Doom dan Power metal. Een 75 - 25 mix is ongeveer de verhouding tussen de genoemde stijlen.

Dat het allemaal niet Epic is of niet op Candlemass lijkt vind ik een pluspunt. De band geeft een eigen draai aan het genre en slaagt daar meer dan goed in.

Al met al een echt aanrader als je van kwaliteitief goed Doom metal met een Power metal randje houd.

Had ik trouwens al genoemd dat de productie van de CD heerlijk vet en passend is?

Gewoon kopen als je Candlemass en aanverwante bands kunt waarderen

90/100

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.