Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Zonaria - The Cancer Empire
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Zonaria - The Cancer Empire
De heren van Zonaria laten er geen gras over groeien. Nog maar een jaar geleden schreef ik over het debuutalbum van deze band - Infamy And The Breed – dat Zonaria als jonge band een prima album had afgeleverd, maar dat ik twijfelde of de band het hoofd boven water kon houden in de grote hoeveelheid melodieuze death metalbands die momenteel rondlopen. Hoe anders liggen de zaken er een jaar later bij! De band heeft inmiddels een contract in de wacht weten te slepen bij Century Media en levert met The Cancer Empire alweer het tweede album af.

Toch is er ten opzichte van het debuutalbum eigenlijk helemaal niet veel veranderd. De band speelt nog steeds een licht futuristisch klinkende vorm van melodieuze death metal, die hier en daar wordt opgeluisterd met wat Mors Principium Est-achtige keyboards. Ook Scar Symmetry lijkt een grote indruk achter te hebben gelaten op Zonaria, en ik durf te wedden dat Hypocrisy ook regelmatig in de cd-speler van één of meer bandleden vertoeft. In die zin biedt The Cancer Empire dan ook niets nieuws, maar zoals ik in de recensie van het vorige album ook al aangaf, klinkt het allemaal wel weer verdomde lekker. Met nummers als Praise The Eradication en Crowning King Cancer (dat een bijzonder sterke terugkerende break kent) en het krachtige Humanity Vs Sanity laat Zonaria horen prima nummers te kunnen neerpennen. Ook qua instrumentbeheersing en productie zit het allemaal wel snor.

Toch bekruipt ook nu me weer het gevoel dat ondanks dat alles de band er niet in zal slagen om een écht groot publiek te bereiken. De nummers klinken namelijk allemaal op zichzelf prima, maar lijken ook redelijk volgens hetzelfde basisidee te worden opgebouwd. Pas bij een afwijkend nummer als At War with the Inferior – waar de band het gas durft los te laten en vertrouwd op enkele sterke melodieuze riffs – krijgt Zonaria een beetje een eigen identiteit. Ondanks het gebrek aan een eigen gezicht klinken de nummers op The Cancer Empire echter catchy en luisteren ze heerlijk weg. Wie van strakke, moderne, melodieuze death metal houdt, zal hiermee dan ook goed uit de voeten kunnen, maar de stap naar de échte top wordt ook met dit tweede album nog niet gemaakt.

Tracklist:
1. Slaughter Is Passion
2. Praise The Eradication
3. Crowning King Cancer
4. Contra Mundum
5. Termination Process
6. At War With The Inferior
7. From The Abysmal Womb
8. Damnation Dressed In Flesh
9. Humanity Vs Sanity
10. The Icon And The Faceless

Score: 77 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 21 november 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Baard Staartjes op 21-11-2008 om 11:14u

heb ze net gister live gezien... Meh...

Reactie van Een Metalfan op 21-11-2008 om 17:01u

Slaughter Is Passion..
Geniaal nummer.

Reactie van iron_dennis op 22-11-2008 om 14:13u

Behemoth wannabies! Satyricon was overigens meesterlijk in Amsterdam. Wat een live band! Voor mij het optreden van het jaar!

Reactie van Paratyfus op 22-11-2008 om 20:19u
Score: 60 / 100

Het eerste album had naar mijn mening een luister beurt of 6/7 nodig voordat alles op zijn plaats viel. Dat was echt een geweldig album naar mijn mening. Orgineel , pakkende en verfrissende riffs.
Dit album daarentegen is na 7x luisteren nog saai. Het eerste nummer gaat nog en Crowning king cancer en Contra Mundum ook maar de rest is werkelijk inspiratieloos.
Een band die zo'n goed debuut afleverd en nu deze middelmatige zooi durft op te leveren is echt zonde.
Ik keek erg uit naar dit album maar het is helaas een ramp.
Als cijfer zou ik het een 6 geven.

Ik kan iedereen aanraden om het eerste album te kopen of te downloaden dan haal je een knaller binnen, laat deze maar links liggen.