Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

It Bites - The Tall Ships
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music

It Bites - The Tall Ships

Het Britse It Bites is een van de vele reünies die zich de afgelopen jaren al hebben voorgedaan. Na een pauze van bijna twintig jaar jaar, was het plots weer tijd voor een optreden, een live-album van dat optreden en nu dus ook een nieuw studioalbum. Dat studioalbum is The Tall Ships geworden. Van de originele band met een bescheiden succes zijn alleen toetsenist John Beck en drummer Bob Dalton nog over. De vocalist John Mitchell (Arena, Kino, Frost) en bassist Lee Pomeroy (Rick Wakeman) zijn gevonden bij andere progacts, en samen staan zij garant voor maar liefst elf progressieve poptracks.

Leuk voor de fans van toen vooral, dat er weer iets te beluisteren is van deze band, want het geluid lijkt zich niet echt ontwikkeld te hebben sinds de gloriedagen in de jaren tachtig. De progressief gezinde muziek valt nog steeds te scharen uit het kopje progrock met bergen fusion elementen. Het klinkt allemaal erg jaren tachtig en vooral erg popperig. Een beetje zoals Marillion en soortgelijke acts. Het is niet slecht, maar misschien net een beetje te zoet voor nu. Het musiceren gaat de mannen echter goed af, maar helaas is de formule voor het soort muziek wat dit viertal maakt al zo vaak langsgekomen de afgelopen jaren, dat deze erg bekend in de oren klinkt en eigenlijk de naam prog niet meer dragen mag. Uiteraard is er wel de nodige virtuositeit aanwezig met name in de grootste afsluiter This Is England waarin we daadwerkelijk enigszins progressieve solo’s horen.

De keyboards spelen een belangrijke rol op dit vierde studioalbum in ruim twintig jaar. Het zorgt er voor dat de enigszins bekend in de oren klinkende melodieën van deze band net wat unieker klinken dan al die andere groepen met een soortgelijk geluid. Dat gegeven inclusief de zeer capabele performance maakt dit album toch net iets beter dan de grote groep van bands met een soortgelijk geluid en eenzelfde songs. Al met al dus een waardige aanvulling voor de collectie, zeker voor de fans van het genre, want buiten dat het niet zo heel erg origineel is, is er eigenlijk verder niets op aan te merken.

Tracklist:
1. Oh My God
2. Ghosts
3. Playground
4. Memory of Water
5. The Tall Ships
6. The Wind that Shakes the Barley
7. Great Disasters
8. Fahrenheit
9. For Safekeeping
10. Lights
11. This Is England

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 23 oktober 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van patrick op 03-01-2009 om 17:35u
Score: 9 / 100

te gek album !

Reactie van roel op 03-02-2009 om 15:56u
Score: 8 / 100

Als je had gezegd dat dit het 2e Kino-album was geweest had ik je ook geloofd. Lekker album, daar niet van.