Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Phantom Lord - Circle of the Wasted
Jaar van release: 2002
Label: Black Lotus Records
Phantom Lord is een Griekse band waar ik eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord, voordat ik deze cd, inmiddels al hun derde album, in m’n handen kreeg. Ze bestaan al sinds 1997 met een sterk wisselende line-up, alleen al op dit album werkt men met drie nieuwe mensen sinds het vorige. In eigen land hebben ze een redelijke bekendheid en mochten ze zelfs in 2000 als supportact spelen bij Iron Maiden tijdens de Griekse shows van de Brave New World Tour! Hun muziek zou je het beste kunnen omschrijven als een mix tussen powermetal en heavy metal.

Het album zelf begint met opener “Ascension”, een instrumentaal stukje muziek waar geen enkele serieuze powermetalband meer zonder kan. Echt origineel klinkt het allemaal nog niet, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het tweede nummer “No Strains” waarin de luisteraar wordt verrast door het klinken van de zanger Vasile Axiotis, die bijna constant versterkt wordt door een tweede zanglijn. Hier maken ze van een min of meer standaard nummer toch wel iets interessants.

Wat nu meteen ook opvalt, is het wat blikkerige geluid, wat op de rest van het album eigenlijk niet meer verbetert. Het geheel komt allemaal wat slordig en rommelig over. Ook is de “tikkende” bas erg storend en veel te prominent aanwezig.

Noemenswaardig zijn nog de nummers 5 en 7, respectievelijk “Bellow Your Breath” en “Crystal of The Heart.” “Bellow Your Breath” begint als een zeer mooie ballad, maar keert daarna toch weer wat terug naar het geluid van de voorgaande nummers. “Crystal of The Heart” is een volledig instrumentaal nummer waarin de Griekse wortels van de heren duidelijk doorklinken met daarin een prominente rol voor de gitaar.

De rest van het album klinkt toch vrij monotoon. Ook begint de zang met daarbij een bijna constante extra zanglijn die bij het tweede nummer nog zo verrassend was een beetje af te doen aan het geheel, omdat het praktisch in elk nummer terugkomt.

Op zich is het geen slecht album, maar niet echt bijzonder in z’n soort en dan vooral ook interessant voor de mensen die echt van powermetal houden. Erg jammer dat het geheel wat slordig overkomt en dat er niet meer variatie in de nummers zit op de genoemde na dan, want er is naar mijn idee echt veel meer uit te halen.

Tracklist:
1. Ascension
2. No Strains
3. Circle of The Wasted
4. Liquid State
5. Bellow Your Breath
6. Inferno
7. Crystal of The Heart
8. Vanity (Reign Supreme)
9. Cyber Heartbeat
10. Lust for Your Touch
11. Private Universe
12. Run of The Mill

Score: 65 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 januari 2003

Koop dit album in

Meer Phantom Lord:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Phantom Lord - Circle of the Wasted
Reactie van Een_Metalfan op 15-01-2003 om 22:34u

Een fijn reviewdebuut, Sebbo! :) SUMMONER

Phantom Lord - Circle of the Wasted
Reactie van DiverseReality op 17-01-2003 om 01:00u
Score: 90 / 100

Haha, alleen de titel is al genieten. Op afstand. Leuk review, helaas is powermetal niet mijn ding. als ik er toch al verplicht naar moet luisteren heb ik liever flink wat extreem vrolijke solo's, tempoverschillen, kortom afwisseling.