Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Keep Of Kalessin - Kolossus
Jaar van release: 2008
Label: Indie Recordings
Keep Of Kalessin - Kolossus
Menig liefhebber van extreme metal zal reikhalzend naar dit album hebben uitgekeken. Waar Keep of Kalessin in haar begindagen twee verdienstelijke albums (Through Times Of War en Agnen: A Journey Through The Dark) afleverde, was het in 2006 verschenen Armada pas écht het schot in de roos. De furieuze black metal (aangevuld met de kracht van death metal en de souplesse van thrash metal) klonk dermate groots, episch en allesverzengend dat Keep Of Kalessin ineens als dé belofte voor de toekomst gold. Twee jaar later rookt de krater die Armada heeft veroorzaakt ook bij mij nog altijd na. De verwachtingen voor Kolossus zijn dan ook hooggespannen: nú moet de band echt gaan oogsten.

Na de eerste luisterbeurt lijkt Kolossus te bezwijken onder die hoge verwachtingen. Het album klinkt weliswaar goed en zit compositorisch prima in elkaar, maar lijkt de grandeur en epiek van Armada te ontberen. Enkele luisterbeurten later beginnen de stukjes echter beter op hun plaats te vallen. Het eerste echte nummer – A New Empire’s Birth – blijft onverklaarbaar tam en weet nergens écht op te vallen, maar met het hierop volgende Against The Gods laat de band weer horen hoe het moet. Met name het refrein van dit geweldige nummer verplaatst de luisteraar naar het midden van een historische veldslag, waarin frontman Thebon zijn troepen met de furie der goden ter oorlog stuurt. Het is een nummer dat zó op Armada had kunnen staan, maar tegelijkertijd stukken veelzijdiger in elkaar zit.

Die grotere afwisseling is op het hele album terug te horen. Een nummer als The Rising Sign heeft ook weer zo’n heerlijk groots klinkend refrein, maar gaat hierna naadloos over in een lang, uitgesponnen instrumentaal sfeerintermezzo. Hetzelfde geldt voor Escape The Union: een fel en bombastisch begin dat vervolgd wordt met een psychedelisch, haast Enslaved-achtig instrumentaal tussenstuk. Het zijn de dingen die respect afdwingen – Keep Of Kalessin weigert namelijk om Armada pt. II op te nemen en gemakkelijk te scoren – maar tegelijkertijd om de nodige gewenningstijd vragen.

Met Kolossus heeft Keep Of Kalessin met afstand haar meest volwassen album tot op heden afgeleverd, maar toch prefereer ik uiteindelijk de pure, ongeremde furie van Armada. Op Kolossus wordt die furie beter gekanaliseerd. Het levert een meer dan waardige opvolger op, die weliswaar minder intens en baanbrekend is, maar desondanks nog altijd met kop en schouders boven het gros van de hedendaagse metalreleases uitstaat.

Tracklist:
1. Origin
2. A New Empire’s Birth
3. Against The Gods
4. The Rising Sun
5. Warmonger
6. Escape The Union
7. The Mark Of Power
8. Kolossus
9. Ascendant

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 juni 2008

Koop dit album in

Meer Keep Of Kalessin:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Keep Of Kalessin - Kolossus
Reactie van Amibor op 03-06-2008 om 23:03u
Score: 85 / 100

Helemaal mee eens. Armada was net ff dat tikkeltje extra, maar dat neemt niet weg dat dit ook een superplaat is. Prachtige aanpak van de BM-formule.

Keep Of Kalessin - Kolossus
Reactie van iron_dennis op 04-06-2008 om 11:37u
Score: 87 / 100

Zeer vette plaat. Logische volgende stap. K.O.K. heeft een eigen sound die met geen enkele andere band meer te vergelijken is.

Keep Of Kalessin - Kolossus
Reactie van Bronnieponnie op 28-09-2008 om 20:00u
Score: 85 / 100

Geweldig album! "Armada" schopt inderdaad wel iets meer kont, maar toch is "Kolossus" genieten van begin tot eind. Mijn dochtertje van 2,5 stond te dansen op tafel, echt waar. Oké, misschien is KoK dan iets te toegankelijk geworden, haha.

Keep Of Kalessin - Kolossus
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 21-05-2009 om 11:28u
Score: 91 / 100

Dit vind ik hun slechtste tot nu toe, maar nog steeds een meesterwerk.