Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

The Tangent - Not As Good As The Book
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music
The Tangent - Not As Good As The Book
Alsof de tijd stil is blijven staan in de jaren 70, toen felgekleurde broeken en T-shirts die eruit zagen alsof een kleurenpatroon erop was uitgelopen nog de normaalste zaak van de wereld waren. Wie inmiddels bekend is met de muziek van The Tangent, weet dat deze progrockers – net als een band als The Flower Kings – een voorliefde hebben voor de warme symfonische klanken van het hippie-tijdperk. Die liefde uitte de band al eerder in het uitstekende The World That We Drive Through – het enige album van The Tangent waar ik tot op heden bekend mee was.

Zoals het in dit genre hoort, heeft ook The Tangent er geen enkele moeite mee om een zilverkleurig schijfje tot aan de rand te vullen. Sterker nog: Not As Good As The Book is verdeeld over twee cd’s, waarbij de eerste cd bestaat uit de (relatief) kortere nummers (variërend van drie tot tien minuten) en de tweede cd met twee lange werkstukken van ruim twintig minuten gevuld is.

Het album opent met het sterke A Crisis In Mid Life, een nummer dat als vanouds klinkt: frivool en lichtvoetig, met speels instrumentgebruik en een rijk toetsentapijt dat de rest van de muziek aanvult. Ook het uitgesponnen, afwisselende The Ethernet behoort tot de betere nummers op de eerste cd. Muzikaal gezien valt er dan ook nauwelijks iets op The Tangent aan te merken. De zang van Andy Tillison vormt echter de zwakke schakel. Zijn stembereik is duidelijk beperkt, waardoor de zang behoorlijk aan dynamiek moet inboeten. Op dit album blijft hij echter grotendeels binnen zijn grenzen, waardoor zijn zang vrijwel nergens echt storend wordt. Alleen bij het zanggeoriënteerde nummer A Sale Of Two Souls schiet hij pijnlijk uit de bocht.

Op de tweede cd – Throwing Metal At The Sky – krijgt de band alle ruimte om los te gaan. Het nummer Four Egos One War bouwt subtiel op en kent – ondanks de lengte – enkele erg pakkende meezingmomenten tussen de lange instrumentale passages. Ook afsluiter The Full Gamut is weer zo’n progmonster van epische proporties, waarin met gemak geswitcht wordt tussen instrumentaal vuurwerk en ingetogen stukken. Liefhebbers van warme symfonische rock hebben dus weer een album voor hun collectie erbij. Ondanks de wat magere zang is dit namelijk gewoon een prima release geworden.

Tracklist:
1. A Crisis in Mid Life
2. Lost in London Twenty Five Years Later
3. The Ethernet
4. Celebrity Purée
5. Not As Good As The Book
6. A Sale Of Two Souls
7. Bat Out of Basildon
8. Four Egos, One War
9. The Full Gamut

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 26 mei 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]