Enqute

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juni 2022 is uitgebracht?

Alestorm Seventh Rum Of A Seventh Rum
Alexisonfire Otherness
Artificial Brain Artificial Brain
Bleed From Within Shrine
Civil War Invaders
Coheed And Cambria Vaxis II: A Window Of The Waking Mind
Dinbethes Balans
Dir En Grey Phalaris
Hellevaerder In De Nevel Van Afgunst
Jorn Over The Horizon Radar
Kardashev Liminal Rite
Khold Svartsyn
Kreator Hate ber Alles
Motionless In White Scoring The End Of The World
Origin Chaosmos
Porcupine Tree Closure / Continuation
Saor Origins
Satyricon Satyricon And Munch
Seventh Wonder The Testament
Soreption Jord
Temple Of Void Summoning The Slayer
White Ward False Light
Wind Rose Warfront
Wrang De Vaendrig
een ander studio-album uit juni 2022

[ Uitslag | Enqutes ]

  7 juli:
 • Idles
 • 8 juli:
 • Idles
 • 9 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Semblant, As I May, secret Rule en Structural
 • 10 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Steel Panther
 • Vltimas en Dauthuz
 • 12 juli:
 • Dropout Kings en Frontstreet
 • 13 juli:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
Kalender
Vandaag jarig:
 • Darren Cesca (Deeds Of Flesh) - 42
 • Kaisa Jouhki (Battlelore) - 42
 • Ringo Starr (The Beatles) - 82
 • Synyster Gates (Avenged Sevenfold) - 41

Vandaag overleden:
 • Syd Barrett (Pink Floyd) - 2006
Review

Firewind - The Premonition
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Firewind - The Premonition
De Griekse band Firewind, onder leiding van gitarist Gus G, heeft een hele drukke periode achter de rug. De laatste cd Alligiance is goed ontvangen door het metal-publiek en heeft de band definitief op de kaart gezet. Ook is er veel getoerd naar aanleiding van dat album en een kleine pauze zou wel op zijn plaats zijn geweest. Daarom had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat Firewind zo snel met nieuw werk op de proppen zou komen. Dik anderhalf jaar na Alligiance verschijnt alweer het kersverse album The Premonition. Men smeed het ijzer wanneer het heet is. Met zo'n bandnaam n de aanwezigheid van het vlammende gitaarspel van Gus G, zal het trouwens wel altijd heet onder de voeten van de band zijn.

The Premonition is cd nummer vijf en begint lekker vertrouwd met het zes-en-een-half minuut durende riff-festijn Into The Fire. Dit is heavy metal op zijn best en misschien wel het enige echt knallende nummer van de cd. Daarna krijgen we namelijk compactere, meer 80's hardrock beinvloede nummers. De sound blijft (bere-)heavy, maar de aanpak is stukken melodieuzer. Dit is een weg die Firewind al lichtelijk is ingeslagen met het vorige album, maar nu dus verder uitdiept. Dit pakt vaak goed uit, zoals bij het heerlijk opzwepende Head Up High of Angel Forgive Me.

Helaas heeft dit ook geresulteerd tot een van de saaiste nummers van de band tot nu toe, namelijk de Mercenary Man. Een filler pur sang, en de band heeft het nota bene gebombardeerd tot single! Aan de andere kant is dit Gary Moore-achtige nummer wel het meest geschikt voor de radio. De rest van de cd zit namelijk weer vol met de gitaarfratsen van Gus G. Hoewel hij in vergelijking met 'vroeger' de solo's wat meer binnen de perken houdt, gaat hij uiteraard weer lekker te keer. Op de eerste twee nummers mag ook keyboardspeler Bob Katsionis wat solo's laten horen uit zijn instrument, maar daarna mag hij zich weer braaf beperken tot wat sfeer-effectjes. Nee, de enige die echt de show mag stelen naast Gus is zanger Apollo Papathanasio met zijn gouden strot.

In de eerste instantie was ik niet zo ondersteboven van The Premonition. Ik ben een groot liefhebber van de eerste vier cd's, vooral vanwege de bevlogenheid en spontaniteit waarmee de heavy metal werd gebracht. Dat mis ik een beetje op de nieuwe cd. Na vele luisterbeurten is die teleurstelling gelukkig allang verdwenen. Het is een groei-plaatje geworden waarbij de spontaniteit plaats heeft gemaakt voor detail. We horen een band die na al dat toeren goed op elkaar is ingespeeld en nu klaar is om echt door te breken.

Tracklist:
1. Into the Fire
2. Head Up High
3. Mercenary Man
4. Angels Forgive Me
5. Remembered
6. My Loneliness
7. Circle of Life
8. The Silent Code
9. Maniac
10. Life Foreclosed

Score: 84 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 11 april 2008

Meer Firewind:

Firewind - The Premonition
Reactie van Kees op 11-04-2008 om 13:27u
Score: 70 / 100

Leuk heavy metal bandje en leuke cd's, maar ze weten bij mij de gevoelige snaar (nog) niet te raken. Ik zal ze live gaan zien op graspop, misschien veranderd dat mijn mening.

Firewind - The Premonition
Reactie van wob op 11-04-2008 om 16:41u
Score: 70 / 100

Vind 'Mercenary man' toch best een aardig nummer.

Firewind - The Premonition
Reactie van DELU op 13-04-2008 om 13:52u
Score: 90 / 100

naar mijn opinie een prachtplaat . Buiten de nummers "the silent code" en "life foreclosed" zijn het allemaal pareltjes... (ook en zeker "mercenary man")

Firewind - The Premonition
Reactie van phytagoras op 13-04-2008 om 20:46u
Score: 9 / 100

begrijp het ookniet mercenary man een leuk thin lizzy achtig liedje goede cd gaat sreeds meer vooruit kunnen zich bijna aan kamelot tippen

Firewind - The Premonition
Reactie van rocktom op 14-04-2008 om 17:51u
Score: 93 / 100

Zeer geslaagd album. Lekkere vette sound. Prima zanger en wat een heerlijk gitaarspel van Gus G. En Mercenary Man vind ik toch ook een lekker in het gehoor liggende en pakkende song. Het enige mindere nummer vind ik Life Foreclosed. Ik vind het trouwens prettig dat ze niet voor de gemakkelijkste weg gekozen hebben om een Allegiance deel 2 te maken. Mijn favorieten van dit album zijn: Head Up High, Angels Forgive Me en Remembered.

Firewind - The Premonition
Reactie van lex op 30-06-2008 om 21:52u
Score: 90 / 100

Heb ze net live gezien op graspop, en ze staken qua optreden boven elke andere band uit. Ze speelden in de metaldome voor opkomend talent maar het had net zo goed op de mainstage mogen plaatsvinden! Hun optreden heeft echt een diepe indruk op me gemaakt en als ze weer komen ben ik erbij!

Firewind - The Premonition
Reactie van Mario op 19-08-2008 om 10:51u
Score: 100 / 100

Ik heb de clip gezien op RTV Channel, en ze hebben er weer een fan bij!!!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.