Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Mudvayne - By The People, For The People
Jaar van release: 2007
Label: Sony/BMG
Mudvayne - By The People, For The People
Waarschijnlijk wegens contractuele verplichtingen is er nu een verzamelaar van Mudvayne uitgekomen, want zoiets gebeurt meestal na een album of drie. Gelukkig is deze By The People, For The People niet simpelweg een verzameling van nummers die op de normale studioalbums stonden. Enkele livenummers, wat demo's en twee nieuwe songs vormen de inhoud van de schijf.

Het album doet z'n titel eer aan, want de inhoud is samengesteld door de fans. Men kon vorig jaar op Mudvayne's website stemmen op wat er op het album moest komen, en ook voor het cdboekje kon men tekeningen insturen. Doordat de demo's toch van beduidend mindere kwaliteit zijn dan de uiteindelijke versies zijn deze voornamelijk voor de fans interessant, maar dat was te verwachten. De verschillen met de albumversies zijn overigens wel goed te merken, in de meeste gevallen. Leuker zijn de live nummers, maar omdat het steeds losse nummers zijn mist een echte livesfeer. Het interessantst zijn de nieuwe nummers, Dull Boy en King Of Pain. Dull Boy ligt in het verlengde van het laatste Mudvayne album. King Of Pain is een cover van The Police, en de eerste helft klinkt inderdaad wel als een Police nummer (ik ken het origineel niet), maar hoe verder het nummer vordert hoe meer het een Mudvayne nummer wordt. Het is dus een stuk steviger dan alles wat ik van The Police ken, maar toch is het ook voor Mudvayne begrippen nog best rustig.

Elk nummer wordt voorafgegaan door een korte introductie door zanger Chad Gray. Hij vertelt heel kort iets over het nummers. Dit is even leuk, maar bij herhaaldelijk luisteren van het album is het eigenlijk wat storend. Deze informatie had ook best in het cdboekje gemogen. Goed, op deze manier geeft het wel een wat persoonlijkere draai aan het album, in plaats van dat het gewoon een zooi bij elkaar gegooide nummers zijn, maar de informatie is zo sumier dat het in vele gevallen echt niets toevoegt.

By The Fans, For The Fans was een betere titel geweest voor dit album, want het is eigenlijk alleen voor de fans interessant. De minder fanatieke Mudvayne luisteraars kunnen het beter bij de reguliere albums houden.

Tracklist:
1. Dig (Live)
2. Silenced (Demo)
3. Dull Boy
4. Death Blooms (Demo)
5. Fall Into Sleep (Demo)
6. Not Falling (Demo)
7. -1 (Live)
8. Happy (Demo)
9. (Per)Version Of A Truth (Demo)
10. World So Cold (Live)
11. On The Move
12. Goodbye
13. Skrying (Demo)
14. All That You Are (Demo)
15. Forget To Remember (Acoustic)
16. King Of Pain

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 6 februari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mudvayne - By The People, For The People
Reactie van Jeremy op 12-02-2008 om 06:51u
Score: 90 / 100

Het is gedaan wegens uitstel vant nieuwe album Shades of Gray die in mei uitkomt wss.