Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Grave - Into The Grave
Jaar van release: 2001
Label: Century Media Records
Grave - Into The Grave
"You lie so nice in front of me as I brought you from your grave, You lost some skin and a lot of weight but still you look sexy in your new shape."

Hoezo zit er geen humor in deathmetal?? Dit is ongetwijfeld de meest brute, smerige, onbeschofte cd die ik sinds lange tijd gehoord heb. Op het worldwide web is het behoorlijk triest gesteld wat betreft sites over de band, dus hier een introductie:

Grave is een death-metal band uit Zweden. Ze waren geformeerd als Corpse in 1986. De line-up bestond ten tijde van deze plaat uit: Ola Lindgren - gitaar, vocals, Jonas Torndal - bass, Jörgen Sandström - vocals, gitaar en Jensa (achternaam mij onbekend) - drums, maar sindsdien is daar het nodige in verandert. Zo zijn Jonas en Jörgen vertrokken en is Jonas vervangen door Freddan Isaksson (zucht, die namen....) die voorheen in Therion zat.

Wat ik hier heb is de cd-versie uit 2001 dat bestaat uit het originele album Into The Grave (uit 1991) met daarbij de 7" EP Tremendous Pain (*), demo tracks en outtakes (**) en een videoclip (***) die absoluut de moeite waard is.

Dit is de tracklisting:
1. Deformed
2. In Love
3. For Your God
4. Obscure Infinity
5. Hating Life
6. Into The Grave
7. Extremely Rotten Flesh
8. Haunted
9. Day Of Mourning
10. Inhuman
11. Banished To Live
12. Tremendous Pain (*)
13. Putrefaction Remains (**)
14. Haunted (**)
15. Day Of Mourning (**)
16. Eroded (*)
17. Inhuman (**)
18. Obscure Infinity (**)
19. Soulless (***)

Toen ik bij de platenman vroeg om iets dat refereerde aan Sepultura's Beneath The Remains kreeg ik dit voorgeschoteld en ik kan hem niets anders dan dankbaar zijn! Normaal ben ik nog vrij groen wat betreft death-metal maar dit klinkt beter dan alle bands die ik zo'n beetje de laatste 5 jaar ontdekt heb.
Het is alleen jammer dat dit niet de waardering krijgt wat het nodig heeft, maar dat is misschien maar goed ook want dan veranderen ze wellicht in een soort Metallica ofzo... (is natuurlijk geen vergelijking, maar je weet waar ik heen wil). Dit album luistert weg als een levensechte aggressieve adrenaline-trip waarbij elke nuance overbodig is. Alleen komen de gitaarsolo's niet altijd uit de verf, maar dat wordt meer dan gecompenseert door het ultra-strakke ritmische geweld en het enthousiasme van de bandleden. De linernotes zijn ook heel grappig en onderhoudend om te lezen. Zo vertelt Jörgen Sandström dat tijdens de rehearsals na het zingen van de regel "You shall destroy, the son of the holy" (uit For Your God) de stroom uitviel. Nadat ze strompelend de studio verlieten bleek de halve stad zonder stroom te zitten.

Nou weet ik nog niet al te veel van death-metal, maar mijns inziens is dit één van de absolute mijlpalen uit de metalgeschiedenis. Dit kan in ieder geval zeker concurreren met het beste van Slayer en Sepultura. Het zou leuk zijn als jullie me een aantal heuse death-metaltips kunnen geven zodat ik m'n horizon kan verbreden. In ieder geval zal ik deze Grave verder uitspitten!

Score: 100 / 100

Reviewer: MrBlond
Toegevoegd: 1 augustus 2002

Koop dit album in

Meer Grave:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 01-08-2002 om 10:55u
Score: 85 / 100

(reactie Kristof van Acker) Inderdaad één van de zweedse death metal klassiekers; check ook 'left hand path (van entombed) en 'where no life dwells' van unleashed uit. Zeker de moeite!

Reactie van Een_Metalfan op 26-08-2002 om 11:54u
Score: 90 / 100

Geniaal album... en zoals meneer boven me ook unleashed zeide ennuh entombed... zeg ik nog effe datie DISMEMBER vergete is met de eerste 2 cult albums!

Reactie van Een_Metalfan op 08-01-2005 om 11:39u

Suffocation en probeer ook eens Deicide....

Reactie van stolze op 03-06-2006 om 20:57u
Score: 85 / 100

Belachelijk!!! Echt wel een gave plaat maar 100 punten is wel een beetje teveel van 't goeie, je komt idd over als iemand die voor 't eerst onder de indruk is van een goeie death metal plaat. Wat zouden dan de scores voor de eerste 2 van Entombed moeten zijn, een 14 ofzo??

Reactie van fack op 03-08-2006 om 12:04u

faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaack yoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuu